Пловдивски храм отбеляза 9-годишнината си с едночасов камбанен звън

Храмът „Свети Климент Охридски” в Пловдив отбеляза 9-годишнината от създаването си с едночасов камбанен звън и архиерейско богослужение – празнична вечерня с петохлебие, отслужено от Знеполския епископ Арсений, викарий на митрополит Николай. Навръх празника си – 25 ноември, Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи архиерейска света литургия.

Православният храм „Свети Климент Охридски” е създаден с благословията на митрополит Кирил и бе официално осветен на 25 ноември 2008 г., като тогава празничното богослужение тогава продължи повече от 4 часа, а гости бяха митрополити, епископи и свещеници от България, Гърция, Румъния и Македония.

Стотици миряни бяха дошли в църквата да се поклонят пред частица от мощите на свети Климент Охридски, която беше донесена лично от владиката на Охрид Тимотей и бе вградена в олтара. Основните ктитори на църквата „Св. Климент Охридски” са семейство Георги и Вили Гергови, дарили 500 000 лв. за строежа на църквата, която към деня на официалното й откриване бе първата в квартал „Христо Смирненски” на Пловдив от 60 години насам.

Според пловдивския митрополит Николай храмът „Свети Климент Охридски” има значение подобно на онова, което е имал Ноевият ковчег „в потока на стихиите, водовъртежите и бездуховността на нашия ден”. Църковната сграда е решена като традиционна кръстокуполна, с височина 11 метра и застроена площ 297.89 кв.м.

Камбанарията й се извисява на 14 метра, а биенето на камбаните се управлява с компютърна програма. Дърворезбованият иконостас е дело на родопски майстори резбари. Подът е покрит с мрамор, доставен от Италия.

Храмът е оборудван с климатична инсталация и система за отвеждане на дима от свещите. В подземието е направена крипта, която бившият кмет на район „Западен” и настоящ областен управител Здравко Димитров превърна в социална трапезария. Чешмата пред храма е дарение от семейството на губернатора. От създаването му до сега, винаги на 25 ноември пред храма „Свети Климент Охридски” се раздава рибен курбан за вярващите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България