Пловдивско издателство пусна "Под игото" на шльокавица за 24 май

Пловдивското издателство "Жанет 45" пусна на книжния пазар в навечерието на 24 май знаковия за българското самосъзнание роман "Под Игото" на Иван Вазов на шльокавица. Книгата вече е в продажба, а срещу всяко закупено копие, което изчезва от книжарниците завинаги, издателите ще дарят други 2 български книги на училища, читалища и библиотеки в цялата страна. Идеята на издателката Божана Апостолова и екипа й е да покаже нагледно как словото на патриарха на българската литература се преобразява в тази нелепа писменост и да алармира, че употре

бата й е реална заплаха за нашата грамотност, език и култура.

Шльокавицата, известна още като маймуница и други подигравателни дефиниции като методиевица, есемесица и кирливица, е нестандартен начин на изписване на българския език със съчетание от латински букви, цифри и препинателни знаци. Тази псевдописменост се използва вече 20-ина години, откакто започна да набира скорост общуването през дигитални устройства - от навлизането на електронната поща, есемесите и чат форумите през 90-те до мобилните чат приложения днес. Много често тя е и езикът на публично заявяване на мнение в социалните мрежи.

Разчитайки този феномен като застрашаващ съществуването на българския език, издателство "Жанет 45" избра празника на българската писменост 24 май за старт на своята инициатива. Изборът на вечния роман "Под игото" също не е случаен, тъй като той заема специално място в съзнанието на всеки българин и преобразяването му в шльокавица показва ясно колко много губим, когато тази абсурдна писменост започне да измества кирилицата. "Ако изгубим езика си, губим културата и идентичността си", категорични са издателите от "Жанет 45".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България