На 17 септември 2019 да почерпят

Прабългарите отиват в луксозната вила в „Игри на волята“ Славяни ще спят в рибарската хижа, Траки отиват на плажа

Путин: Военно-техническите връзки между Русия и Турция се задълбочават

Гърция изплаща предсрочно част от кредитите си към МВФ

Луксозните имоти поскъпнаха с 2,3%

Ердоган на тристранната среща в Анкара: Можем да вземем решение за конкретни мерки, за да изгасим пожара в Сирия

Сълзи и гняв за един век Хайтов 100 г. от рождението на големия писател в Народния театър

Жена загина при челен удар на пътя Русе – Бяла

Нови наводнения в Испания, засегнати са предградията на Мадрид

СЕМ не разбра защо БНР спря Генералният директор твърди, че излъчването на “Хоризонт” не е спирало, а ресорът на Силвия Великова не е сменян

Взривът на бензиностанция в Добрич вероятно е причинен от манипулирана газова бутилка

И инжекция не вдигнала Рейш за „Черно море“

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пернишкото село Люлин е без вода четвърти ден заради поредица от аварии

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 септември 2019

Пловдивско издателство пусна „Под игото“ на шльокавица за 24 май

Пловдивското издателство „Жанет 45“ пусна на книжния пазар в навечерието на 24 май знаковия за българското самосъзнание роман „Под Игото“ на Иван Вазов на шльокавица. Книгата вече е в продажба, а срещу всяко закупено копие, което изчезва от книжарниците завинаги, издателите ще дарят други 2 български книги на училища, читалища и библиотеки в цялата страна. Идеята на издателката Божана Апостолова и екипа й е да покаже нагледно как словото на патриарха на българската литература се преобразява в тази нелепа писменост и да алармира, че употре
бата й е реална заплаха за нашата грамотност, език и култура.

Шльокавицата, известна още като маймуница и други подигравателни дефиниции като методиевица, есемесица и кирливица, е нестандартен начин на изписване на българския език със съчетание от латински букви, цифри и препинателни знаци. Тази псевдописменост се използва вече 20-ина години, откакто започна да набира скорост общуването през дигитални устройства – от навлизането на електронната поща, есемесите и чат форумите през 90-те до мобилните чат приложения днес. Много често тя е и езикът на публично заявяване на мнение в социалните мрежи.

Разчитайки този феномен като застрашаващ съществуването на българския език, издателство „Жанет 45“ избра празника на българската писменост 24 май за старт на своята инициатива. Изборът на вечния роман „Под игото“ също не е случаен, тъй като той заема специално място в съзнанието на всеки българин и преобразяването му в шльокавица показва ясно колко много губим, когато тази абсурдна писменост започне да измества кирилицата. „Ако изгубим езика си, губим културата и идентичността си“, категорични са издателите от „Жанет 45“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.