Пловдивско село стана българския Монмартр

Пловдивското село Белозем стана през уикенда своеобразен БГ Монмартр, след като в превърнатата в средновековен замък семейна къща на галериста Ганю Ганев-Ганди се провеве вечер на френската култура.

Тя включваше изложба, фотоизложба, класическа музика , четене на поезия и проза , вино и смокини, а гостите бяха не само местни хора от Белозем, Раковски и Пловдив, но и от чужбина. В двора на семейната къща на Ганди се стекоха хора от Белозем и близката околност, от Пловдив и чужбина.

Литературно-поетичната програма бе открита от френския писател Даниел Грьоние , който прочете последните няколко страници от дневника си, описващи преживяванията от престоя му в Белозем.

"Най-напред са доброто и хубавото и тогава красивото може би ще дойде", беше есенцията от пърформанса на Даниел Грьоние. Стиховете на Мима Иванова-Гилбо с цигулката на Мичо Димитров и поезията на Ангел Кроснев допълниха лежерната съботна вечер по френски маниер. Изненадата дойде, когато заместник-кметът на Община Раковски Божидар Стрехин взе кларинета си , а кметът на Белозем Иван Тачев облече народна носия и заедно с мъжката певческа група от селото внесоха балкански колорит на минифестивала на френската култура.

Домакинът Ганьо Ганев -Ганди разкри пред гостите си малко известния факт, че Белозем освен селото на щъркелите е и селото на цигуларите - 15 цигулари и лютиери са родени тук. Кметът на Белозем Иван Тачев пък припомни, че селото е населеното място с най-много художници на глава от населението не само у нас, а вероятно и в Европа и в целия свят.

"Белозем не е непознато име в Европа. През 2005 г. получихме приза европейско село на Белия щъркел. Всичко, с което света свърза Белозем е свързано с духовността, екологията и културата", допълни кметът Иван Тачев. " От година на година Белозем се превръща в малък оазис и център на културно средище на художествено-творческата интелигенция . От следващата година проявите , които организира Ганди ще влязат официално в културния календар на Община Раковски", съобщи зам.-кметът Божидар Стрехин.

Напълно в духа на франкофонската проява , кметът Павел Гуджеров подари на домакина Ганьо Ганев -Ганди кутия френски бонбони със символичното име „Merci” ( "Благодаря") и с интерес разгледа изложбата на открито в двора на фамилната къща замък. В нея са представени творби на пловдивчанката Лили Кючукова, спътница в живота на френския скулптор Ален Роа, на известния художник Тоню Цанев, Марин Маринов, Вихра Григорова, Владимир Кондарев, Ива Караджова, Димитър Добрев, Иван генов, Николай Гавазов и Райна Костадинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура