Пловдивско семейство пенсионери изгоря с над 16 000 лева, съдействали на "полицията"

Пловдивско семейство пенсионери изгоряха в края на миналата седмица с над 16 000 лв., докато „съдействали на полицията при операция за залавяне на телефонни измамници”, съобщиха от Областна дирекция на МВР в града под тепетата.

В четвъртък след обяд 73-годишна пловдивчанка и съпругът й били заблудени от ало мошениците, че са част от тайна операция на полицията, и хвърлили през терасата си около 4400 лева и над 460 щатски долара. Това обаче се видяло малко на престъпниците, които на следващата сутрин се свързали отново с възрастните хора и ги накарали да изтеглят всичките свои спестявания от банковите си сметки. Изпълнявайки стриктно указанията на „криминалистите”, бабата и дядото оставили близо 4200 евро на пейка в района на Сточна гара в Пловдив.

Същия ден по идентичен сценарий била излъгана и тяхна 87-годишна съгражданка, която пуснала през балкона на апартамента си найлонов плик със сумата от 3000 лева. По двата случая са образувани досъдебни производства съответно във Второ и Трето районни полицейски управления.

Пловдивските криминалисти призовават жителите на града под тепетата да не дават по никакъв повод пари на непознати. От Областна дирекция на МВР-Пловдив уточняват, че служителите на реда не търсят по никакъв повод съдействие от гражданите за предоставяне на пари във връзка с провеждаща се полицейска операция за залавяне на телефонни измамници. От полицията напомнят, най-нашумелият механизъм за извършване на телефонните измами в последните седмици е „провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която ще послужи за задържане на извършителите“. Мнимият полицай иска съдействие и дава указания на „жертвата си“ да събере пари и да ги хвърли през терасата на апартамента си, като обещава парите в последствие да бъдат върнати. Не е изключено измамниците да приложат и други схеми, като „пари за операция на близък”, „пари за капаро за закупени климатици или друга техника”, „пари за освобождаване на колетна пратка” и др. Извършителят на престъплението се обажда на случаен принцип на потърпевшите.

В България всички институции прилагат еднакви стандарти в работата си по платежни операции - разплащания се извършват на специално определени места, в работен ден и установеното работното време, като винаги се сверяват личните данни и се издава съответен документ.

Необходимо е близките непрекъснато да говорят за това на възрастните си родители и да им напомнят как случайно може да станат жертва на измама.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право