Маримуртра – балкон, надвесен над морето На 50 години създателят на легендарната ботаническа градина напуска бизнеса и се отдава на хобито си

Владимир Путин: Енергетиката е един от приоритетите в сътрудничеството между Русия и Германия

Руби Роуз ще играе супергероиня лесбийка Тя е секси и обича да се татуира

Прокуратурата се зае със смъртта на родилката в Сливен

На 3 септември стачка ще блокира фериботи и кораби в Гърция

Валя Брадшоу – от модните корици в София до Мериленд Вярвам в магията на усмивката и в това, че хората може да стават по-добри, казва моделът, фотограф и дизайнер

Тежък старт за Йоканович и „Фулъм“ във Висшата лига

Доналд Тръмп е уволнил свързаните с разследването на руската намеса в САЩ

Спасители извадиха тялото на 42-а жертва под рухналия мост в италианския град Генуа

120 000 евро отнесе грък за изхвърлени кученца в контейнер за боклук

120 дами и рицари тамплиери срещат 10-та си годишнина в Шумен Велик Приорат България приема 5-ма македонци

Ердоган е преизбран за председател на „Партията на справедливостта и развитието“

Балван чества 135 години от построяването на своята църква Храмът в селото носи името на Св. Иван Рилски

Откриха снаряд без видима маркировка в двора на училище в Пловдив

Пиар на правителството блъсна репортер и се извини

Пловдив вдига опера за 60 млн.лв. в панаира

Пловдив е на път да се сдобие с нова опера за близо 60 млн.лв., която ще бъде построена на територията на Международния панаир. Това стана ясно в понеделник след разширена среща между кмета Иван Тотев, бившия (а най-вероятно и бъдещ) министър на културата Вежди Рашидов, мажоритарния собственик на панаира Георги Гергов и лидери на всички политически формации в местния парламент. Те се договориха за терена, върху който ще бъде вдигнат новият дом на Държавна опера-Пловдив.

Той е с площ от около 5 дка и се намира на мястото на бившата Палата 1 вдясно от входа на панаира и в близост до река Марица. Идеята точно там да се построи нова опера е на Вежди Рашидов, след като се оказало, че други 3 терена край река Марица не са подходящи по различни причина. Собственикът на панаира Георги Гергов обяви, че е готов да даде искания терен, но държи в споразумението, което ще подпише с Министерството на културата и Община Пловдив изрично да бъде записано, че на него може да се строи само сграда на опера. „Ако там не се построи опера, теренът си остава собственост на панаира“, настоява бизнесменът Гергов.

Тристранното споразумение ще бъде подписано, след като стане ясен съставът на кабинета „Бойко Борисов-3“ и дали Вежди Рашидов ще е част от него. „Ако аз съм министър на културата, ще намеря нужните пари, както го направих с „Квадрат 500″. Ударим ли първа копка, вярвайте, че Пловдив ще има опера. Градът го заслужава, защото има една от най-силните оперни трупи. За 3 години с по 15 млн.лв. от държавния бюджет ще построим операта, а под нейния покрив може да има втори куклен театър, градски музей или нещо друго“, заяви Вежди Рашидов.

Кметът Тотев обеща общината да удари също финансово рамо, да проведе нужните конкурси и обществени обсъждания, изготви идейни и технически проекти и задания и вземе разрешително за строеж, което ще е за срок от 5 години. Новата опера ще бъде на управление на държавата чрез Министерството на културата като 55-ия сценичен обект у нас, а Община Пловдив ще стопанисва прилежащите терени.

На общинската сесия в четвъртък пловдивският парламент ще гласува безвъзмездното придобиване на 20,69% от държавните акции в „Международен панаир“ АД, чийто мажоритарен собственик е Георги Гергов. Преди 6 месеца местните старейшини начело с тези от ГЕРБ категорично отказаха общината да стане съдружник на Гергов в панаира. Сега обаче са на друго мнение, след като бизнесменът изтегли 60 млн.лв. кредит от Българската банка за развитие. Самият Гергов заяви, че гласуването в ОбС-Пловдив няма да повлияе на решението му да даде терен за нова опера.

„Аз съм мажоритарен собственик и за мен чак толкова голямо значение дали тези 20% са собственост на държавата и общината. Лично аз предпочитам да са на общината, тъй като с нея можем да правим съвместни проекти“, допълни Гергов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.