Пловдив вдига опера за 60 млн.лв. в панаира

Пловдив е на път да се сдобие с нова опера за близо 60 млн.лв., която ще бъде построена на територията на Международния панаир. Това стана ясно в понеделник след разширена среща между кмета Иван Тотев, бившия (а най-вероятно и бъдещ) министър на културата Вежди Рашидов, мажоритарния собственик на панаира Георги Гергов и лидери на всички политически формации в местния парламент. Те се договориха за терена, върху който ще бъде вдигнат новият дом на Държавна опера-Пловдив.

Той е с площ от около 5 дка и се намира на мястото на бившата Палата 1 вдясно от входа на панаира и в близост до река Марица. Идеята точно там да се построи нова опера е на Вежди Рашидов, след като се оказало, че други 3 терена край река Марица не са подходящи по различни причина. Собственикът на панаира Георги Гергов обяви, че е готов да даде искания терен, но държи в споразумението, което ще подпише с Министерството на културата и Община Пловдив изрично да бъде записано, че на него може да се строи само сграда на опера. "Ако там не се построи опера, теренът си остава собственост на панаира", настоява бизнесменът Гергов.

Тристранното споразумение ще бъде подписано, след като стане ясен съставът на кабинета "Бойко Борисов-3" и дали Вежди Рашидов ще е част от него. "Ако аз съм министър на културата, ще намеря нужните пари, както го направих с "Квадрат 500". Ударим ли първа копка, вярвайте, че Пловдив ще има опера. Градът го заслужава, защото има една от най-силните оперни трупи. За 3 години с по 15 млн.лв. от държавния бюджет ще построим операта, а под нейния покрив може да има втори куклен театър, градски музей или нещо друго", заяви Вежди Рашидов.

Кметът Тотев обеща общината да удари също финансово рамо, да проведе нужните конкурси и обществени обсъждания, изготви идейни и технически проекти и задания и вземе разрешително за строеж, което ще е за срок от 5 години. Новата опера ще бъде на управление на държавата чрез Министерството на културата като 55-ия сценичен обект у нас, а Община Пловдив ще стопанисва прилежащите терени.

На общинската сесия в четвъртък пловдивският парламент ще гласува безвъзмездното придобиване на 20,69% от държавните акции в "Международен панаир" АД, чийто мажоритарен собственик е Георги Гергов. Преди 6 месеца местните старейшини начело с тези от ГЕРБ категорично отказаха общината да стане съдружник на Гергов в панаира. Сега обаче са на друго мнение, след като бизнесменът изтегли 60 млн.лв. кредит от Българската банка за развитие. Самият Гергов заяви, че гласуването в ОбС-Пловдив няма да повлияе на решението му да даде терен за нова опера.

"Аз съм мажоритарен собственик и за мен чак толкова голямо значение дали тези 20% са собственост на държавата и общината. Лично аз предпочитам да са на общината, тъй като с нея можем да правим съвместни проекти", допълни Гергов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България