Пловдив вече си има и улица на занаятите

2pl4001-1Пловдив вече си има и улица на занаятите - това е улица "Стръмна" в Стария град, където по време на Възраждането е била местната чаршия и са се намирали дюкяните на майсторите.

Улицата на занаятите включва 11 ателиета в 4 възрожденски къщи, собственост на общината. Там представители на Регионалната занаятчийска камара ще показват уменията си в изработване на кукли, гравиране върху стъкло, ковано желязо, народни инструменти, грънчарство, тъкане, художествена керамика и приготвяне на хляб и печива. "Това е наша сбъдната мечта. За по-добър подарък по случай 15-годишнината на Камарата не можехме и да мечтаем. Тази улица ще стане популярно и обичано място в Пловдив", заяви председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева при официалното откриване на новата чаршия в Стария град. Първото събитие там бе Детският панаир на занаятите навръх 1 юни.

2pl4001-2През месец юни Улица на занаятите ще се открие и във Варна в павилиончета на Колхозния панаир, но Пловдив изпревари с няколко дни морската столица, гордеят се майсторите на традиционни родни занаяти от града под тепетата. В момента в Пловдив има около 2000 занаятчии, а преди 80 години техният брой е бил над 77 000.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони