Пловдив въвежда пилотен проект за образованието в България

Създават механизъм за съвместна работа на институциите

Областна администрация - Пловдив въвежда пилотен проект, който ще обхване всички деца в предучилищна и училищна възраст от 5 до 16 години. Проектът се реализира във връзка с решение на Министерски съвет от 5 юли 2017 г. за създаване на механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителната училищна и предучилищна възраст. Проектът има за цел да създаде единна електронна платформа, която да обхване всички детски градини и училища в област Пловдив. Чрез нея ще се следи за деца, които не са включени в образователната система или са в риск от отпадане от училище. Електронната платформа ще генерира и предоставя на институциите информация за децата, които не са включени в задължителната предучилищна и училищна подготовка, както и причините за това. Тази информация ще бъде използвана от екипите от експерти, които ще обхождат семействата и ще предприемат мерки за обхващането и задържането на децата в училище. Целта на мерките е да се повиши ефикасността на процедурата за отпускане на семейни и други помощи на нуждаещите се семейства, а също така и за координирани действия при налагане на санкции спрямо родителите, които не изпълняват задълженията си спрямо Закона за училищното и предучилищно възпитание и Закона за закрила на детето.

В екипите ще бъдат включени представители на регионалните управления на образованието (РУО), на институциите от системата на предучилищното и училищно образование на съответната община, на дирекция „Социално подпомагане” и МВР. Според спецификата на всеки конкретен случай в комисията ще могат да бъдат включвани и служители на регионалните служби по заетостта, детска педагогическа стая, представители на местните служби за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, районните здравни инспекции и други институции. Платформата ще бъде изключително гъвкава и опростена за работа, стана още ясно по време на срещата в областната управа, на която присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, губернаторът на Пловдив Здравко Димитров, заместникът му Петър Петров, директорът на РУО-Пловдив Иванка Киркова, експерти от МОН, представители на общините в региона и на държавни институции.

РУО-Пловдив и Областна администрация са администратори на системата, която трябва да заработи в началото на септември. До нея, чрез сайтовете на двете институции, ще имат достъп само оторизирани лица. След анализ ще бъдат изготвени конкретни мерки по отношение на всяко дете, което е идентифицирано като необхванато, отпаднало или застрашено от отпадане от образователната система, и ще бъде търсено съдействие от компетентните институции за прилагане на комплексен подход за решаване на проблема.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование