Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Пловдив домакин на балканско лятно училище по религии и обществен живот

Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ ще е домакин от 2 до 12 юли на балканско лятно училище по религии и обществен живот. То се провежда на всеки 2 години, а тема на третото му издание е „Stranger and Neighbor“ и ще фокусира вниманието върху проблемите, възникващи във връзка с миграцията и религиозните аспекти на срещата между „свои“ и „чужди“ в сложните условия на днешния свят. Представители на различни, често конфронтиращи се в миналото и днес, религиозни групи се срещат, за да поставят на изпитание своите стереотипи и предразсъдъци, да научат повече един за друг и потърсят път към живеенето заедно в днешния сложен свят.

Инициативата е на катедра „Етнология“ към Философско-историческия факултет, участниците са от Европа, Азия, Африка и САЩ, срокът за подаване на документи е 15 март. Кандидатите от България трябва да са на възраст над 30 години, да владеят английски език и да са мотивирани за участие в подобен проект. Всички разходи по настаняване и издръжка на участниците, включително и на тези от Пловдив, се покриват от организаторите. Основен обект на изследване и преподаване в лятното училище е специфичният за Балканите модел на религиозно съжителство.

Историческият опит през вековете показва, че многообразието от културни и религиозни традиции може да бъде условие както за етнични, религиозни, социални и икономически конфликти, така и за хармонично съжителство между културите. Лятното училище по религии и обществен живот предоставя „лаборатория“ за практическо обучение в толерантност и живеене с различията в глобалното общество. Лекторите са представители на академичната общност, неправителствения сектор и духовници от България, Балканите, Европа, САЩ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.