Пловдив домакин на витреоретинален симпозиум с "хирургия на живо"

Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив ще е домакин от 3 до 17 година на витреоретинален симпозиум с "хирургия на живо". Той е организиран от Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги", която е водеща в областта на очната хирургия като цяло и школа за обучение на бъдещите очни хирурзи.

очна операция в Университетска болница "Свети Георги

През тези 2 седмици началникът на клиниката проф. д-р Нели Сивкова и екипът й ще проведат обучение за специализанти с високотехнологичен витреоретинален симулатор - апарат, който ще симулира проблеми в задния очен сегмент на окото: отлепване на ретина, кръвоизлив в стъкловидното тяло, дупка на макулата и др.

очна операция в Университетска болница "Свети Георги

През миналата седмица проф. д-р Нели Сивкова и д-р Александър Герджиков извършиха уникална операция по изваждането и отстраняване на сачма с размери от 9 мм дължина и 6 мм ширина и с неправилна конусовидна форма от окото на 16-годишен юноша от Симеоновград и по възстановяване целостта на клепача и окото. При нея е изчистена и отстранена собствената помътнена леща на пациента – така наречената травматична катаракта. Част от фрагментите на лещата са потънали в стъкловидното тяло и по тази причина то също е оперативно напълно отстранено. Забивайки се в ретината, сачмата я разкъсва на няколко места и спира на 3 мм от зрителния нерв. Екстракцията е извършена със специален пинсет, наложило се е да бъде разгърната разкъсаната и отлепена ретина. Кухината на стъкловидното тяло е запълнена с тежко силиконово масло, за да се притисне разкъсана ретина, а в края на операцията е използван ендолазер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве