Джихадисти се добрали и до български оръжия

Издирват жена – муле на измамници

На седянка по Коледа с хор „Евмолпея” в Пловдив

Дядо Коледа пристигна в Карлово

Фалшификатор изкопа печатарска машина за долари и евро Иван Дочев от Казанлък създал и група за производство и търговия с дрога

Пътнически влак се сблъска с товарен в Словакия

Губернаторът на Пловдив на работен обяд с шефа на парламента на Черна гора в ресторант „Щастливци под тепето”

Робот посреща клиенти в офиси на ДСК Pepper помага с информация и упътва хората

Мъж с нож беше прострелян на амстердамското летище „Схипхол“

Бойко Борисов от Брюксел: Готов съм да преразгледам мораториума с лекарствата Отпадането на забраната минава през актуализация на бюджета

Предложение на главния прокурор Сотир Цацаров: Разрешенията за СРС – в единен електронен регистър

Заловиха трима пияни и дрогирани шофьори по пътищата в Пловдивско

И „Левски“ на полуфинал за купата

Емил Кошлуков заема поста програмен директор на БНТ1

Румен Радев: Управляващите губят човешки облик Свиква КСНС на 9 януари

Пловдив домакин на витреоретинален симпозиум с „хирургия на живо“

Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив ще е домакин от 3 до 17 година на витреоретинален симпозиум с „хирургия на живо“. Той е организиран от Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“, която е водеща в областта на очната хирургия като цяло и школа за обучение на бъдещите очни хирурзи.

очна операция в Университетска болница "Свети Георги

През тези 2 седмици началникът на клиниката проф. д-р Нели Сивкова и екипът й ще проведат обучение за специализанти с високотехнологичен витреоретинален симулатор – апарат, който ще симулира проблеми в задния очен сегмент на окото: отлепване на ретина, кръвоизлив в стъкловидното тяло, дупка на макулата и др.

очна операция в Университетска болница "Свети Георги

През миналата седмица проф. д-р Нели Сивкова и д-р Александър Герджиков извършиха уникална операция по изваждането и отстраняване на сачма с размери от 9 мм дължина и 6 мм ширина и с неправилна конусовидна форма от окото на 16-годишен юноша от Симеоновград и по възстановяване целостта на клепача и окото. При нея е изчистена и отстранена собствената помътнена леща на пациента – така наречената травматична катаракта. Част от фрагментите на лещата са потънали в стъкловидното тяло и по тази причина то също е оперативно напълно отстранено. Забивайки се в ретината, сачмата я разкъсва на няколко места и спира на 3 мм от зрителния нерв. Екстракцията е извършена със специален пинсет, наложило се е да бъде разгърната разкъсаната и отлепена ретина. Кухината на стъкловидното тяло е запълнена с тежко силиконово масло, за да се притисне разкъсана ретина, а в края на операцията е използван ендолазер.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.