Пловдив е втори в света на винопроизводството

Годишната класация на Wine Enthusiast извежда Тракийската низина сред лидерските дестинации за винени ценители. Там зреят уникалните за България сортове Дорнфелдер, Регент и Глера.

pestera_pr_sn_03Десетте най-добри дестинации за винен туризъм на световното винено издание вече са ясни. Добре наложената Аржентина заема първо място в света, следвана от нашата родна Тракийска низина и по-конкретно регионът на град Пловдив. Wine Enthusiast поставя страната ни преди известните у нас като наложени винени дестинации Франция, Италия и Нова Зеландия, което в света на винопроизводството е повече от признание. Мнозина родни енолози вярват, че Тракийската низина е попаднала на толкова висока позиция след провеждането на Concourse Mondial de Bruxelles2016 именно в Пловдив, когато всички членове на журито и изтъкнати винени редактори направиха обиколка на най-добрите изби в региона, където дегустираха множество традиционни вина от стария свят, но и модерни вкусове от новия свят.

Малко известен у нас факт е, че в региона около град Пловдив има насаждения от някои изключително екзотични на световната винена карта сортове, като Дорнфелдер и Регент, както и прочутата за пенливи вина Глера (Просеко). Лозовите масиви там са разположени върху кафяви горски и канелени горски почви, богати са на карбонати, които допринасят за развитието на атрактивни аромати в гроздето, в последствие и във виното. Именно заради изключителните качества, международният интерес към вината от региона расте от години, а редица световни винени списания не пестят страници, за да възхваляват качествата им.

Всички тези уникални за България сортове са дело на амбициозен млад екип от агрономи и винари, ориентирани към производството на модерни вина от новия свят. Между 2005 и 2007 година край град Съединение те експериментално посяват първите за страната ни проби от трите сорта, които са много капризни и виреят качествено на малко места по света. След първата гроздоберна кампания събраното грозде се оказва с изключително високи показатели и съответно се влага в микровинификационната на местната изба, за да се види как ще узрее виното. Резултатите надминават очакванията на всички енолози и експерти, затова няколко години по-късно тези сортове вече се влагат и в познати марки вина.

 

В избата от Съединение започва бутилиране на нова марка вино

pestera_pr_sn_01Сортът Регент виза в състава на бленд, който се бутилира под известна марка, като тази година се очаква с доста голям интерес от експертите в сектора да бъде бутилиран самостоятелно в нова марка на избата от Съединение, върху която се работи от години. Глера и Дорнфелдер обаче вече имат собствена изява и са познати на пазара. Дорнфелдерът заслужава особено внимание и има атрактивна история, макар да е сред сравнително новите сортове на световната винена карта. Появява се в Германия през 1956 година благодарение на изключително упорития труд на един немски лозар, а днес в България има над 300 дка от този сорт. От него годишно се бутилират в бутиковата марка F2F до 10 000 бутилки, а вкусът на вината бързо трупа популярност сред ценители и познавачи. Дорнфелдерът е изключително атрактивен за сомелиерите и дори любителите на вина поради по-ниското си съдържание на киселини и високата екстрактност. Друг плюс е ранното му узряване и по-високото му захарно съдържание. Важно е да се каже, че то вече печели признанията не само на родните познавачи, но и на професионалистите. През 2015 година получава златен и два сребърни медали от Mundus Vini – Германия, оценено от над 300 енолози от 46 страни. Отличено е в конкуренция с над 6000 бутилки вина от близо 100 страни и то на най-престижния международен конкурс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес