Пловдив заприлича на огромна строителна площадка заради ремонти на куп булеварди

Пловдив заприлича на огромна строителна площадка това лято заради ремонти на половин дузина булеварди и десетки улици в шестте района на града под тепетата, където на доста места строителните дейности ще продължат и през есента и почти до Коледа.

Археологически находки изникнаха при разкопаването за полагане на тръби за парно и нова ВиК-мрежа на „Коматевско шосе”, а откриването на уникален виадукт и три антични селища в участъка от 2,2 км по трасето доведоха до няколкомесечно забавяне на пускането на главната пътна артерия, свързваща центъра на града под тепетата с крайния квартал.

Това доведе до няколко протеста на жителите на Коматево, гарнирани с блокади на Околовръстното шосе на Пловдив, но броженията позатихнаха, след като кметът Иван Тотев започна да дава всеки петък отчети на свършеното по „Коматевско шосе”. Сега новият пусков срок за рязане на лентата на „Коматевско шосе” е 26 октомври, когато стават точно 2 години от първата копка, като до Димитровден трябва да бъде асфалтиран напълно целият път и се изгради вело-пешеходна алея от западната страна на булеварда. Велоалея се изгражда и по средата на булевард „Руски”, чийто ремонт продължава, както и този по булевард „Васил Априлов”. Цяло лято се обновяваха и преасфалтираха участъци от бул. „Шести септември” и новоизграждащия се булевард „Северен” в квартал „Кършиака”.

Кметът на Пловдив Иван Тотев е внесъл в Общинския съвет предложение за удължаване на срока за усвояване на 30-милионния заем от ЕБВР (Европейска банка за възстановяване и развитие). Според договора, подписан на 24 април 2015 г., на общината се дава срок от 3 години, за да инвестира 14,2 млн. евро кредит в пътната инфраструктура - Коматевско шосе, бул. „Руски”, „Шести септември” и „Северен”.

Кметът предлага срокът да бъде удължен до 24 октомври 2019 г. и твърди, че ЕБВР е съгласна. В мотивите си градоначалникът посочва, че договорът за четирите булеварда с консорциума „Щрабаг” е сключен едва на 15 февруари 2016 г., тъй като преди това са вървели тръжни процедури, оценки, съгласуване с банката. Реално работата на Коматевско шосе, „Руски” и „Шести септември” е стартирала след 18 юли 2016 г., а на бул. „Северен” – чак на 11 април 2017 г., тъй като градската управа трябваше да приключи процедурите за отчуждаване на частни имоти. За забавянето на „Коматевско шосе” кметът се аргументира с откритите археологически находки, което наложило временно да бъдат спрени строително-монтажните работи.

До Нова година трябва да бъде пуснат новият път Пловдив - Асеновград, но строително-ремонтните дейности по него ще продължат и през 2018 г. с изграждането на локалните платна и 5 пътни възела. Успоредно с нова ще започне изграждането на новото трасе от 6 км, което да свързва "Асеновградско шосе" с пътен възел "Скобелева майка" и автомагистрала "Тракия", и ще стартира разширяването на Околовръстния път на Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България