Пловдив оставен без защита от градушки

Колите в Пловдив няма да бъдат защитени от градушка, предвижда проект на Министерството на земеделието.

Зърнени босове искат шофьорите да плащат за тяхното спокойствие

Предвиждаше се вноска от 0,8% от цената на „Каско”

Град Пловдив и неговите жители ще останат без защита от градушки и след разширяване на съществуващата в момента система за борба с облаците. Това става ясно от мотивите на Министерството на земеделието към внесения в парламента проект на закон за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието.

Нивите край Пловдив и в Северозападна България сега са защитени чрез ракетни системи. Идеята на ведомството на Румен Порожанов е 100% от нивите да са защитени срещу градушка. А незащитените в момента територии ще се пазят със самолети. Тъй като нивите в Пловдивско и сега са защитени, се предвижда там да продължи да се използва ракетният способ, а не самолети. Използването на ракети над населени места обаче е забранено и затова колите на пловдивчани няма да бъдат защитени от градушки.

Законът за превенция от неблагоприятни климатични събития е внесен от кабинета в парламента, но земеделската комисия поиска текстът да бъде преработен. Мотивът е, че във варианта на Министерски съвет е предвидено в бюджета на Изпълнителната агенция „Борба с градушките” вноски в размер на 75 ст. на декар да правят само фермерите. Преди това беше обсъждано вноските на фермерите да са 50 ст. на декар, но и застрахователите да дават пари - 0,8% от цената на застраховките „Каско”, „Пожар и Природни бедствия” и „Други щети на имущество”. Депутатите от земеделската комисия обаче защитават интересите на фермерите и вариантът, при който застрахователите не плащат, беше отхвърлен.

Според данни на застрахователите зърнени босове, които отглеждат стотици хиляди декари с пшеница, не плащат за застраховка срещу градушка. Причината е, че нивите им са толкова големи, че дори да падне градушка върху един участък това няма да разклати финансовото им състояние. Но ако бъде приет вариантът на кабинета, ще трябва да плащат по 75 ст. на декар.

Не сме съгласни за борба с градушките да се правят отчисления от застраховките на имуществото на граждани, малки и средни фирми и общини, а парите да отиват за превенция в земеделието, коментира за „Труд” генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова. А част от тези застраховки дори не покриват риска от градушка.

 

Плащат за под 7% от площите

Земеделските полици са губещи

Земеделските полици са губещи за застрахователите, каза генералният секретар на АБЗ Нина Колчакова. И сега застрахователите правят отчисления за борба с градушките - 4% от цената на земеделските застраховки. Но по-малко от 7% от субсидираните площи за застраховани, става ясно от данните на застрахователите. Ако земеделските застраховки станат задължителни сме готови изцяло да финансираме Изпълнителната агенция „Борба с градушките“, каза Нина Колчакова. В момента обаче всяка година министерството на земеделието предоставя субсидия за застраховки на земеделските площи. Част от парите обаче остават неизползвани, защото програмата изисква част от цената на полиците да се плати от самите фермери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес