Депутати от БСП искат проверка на обществените поръчки, спечелени от убития бизнесмен Петър Христов

15% от престъпленията в Търговищко са извършени от тийнейджъри

Иззеха близо половин тон контрабанден тютюн в Пловдив

Бизнесът сезира КЗК за картел с цената на тока

Камион се преобърна на пътя Бяла Слатина – Кнежа

Андрей Бабиш: Не разбирам защо Гърция е в Шенген, а България – не

Бомба избухна в златарско ателие в Бургас Версията е сплашване, не е откраднат и грам злато

Борисов и Тимерманс обсъдиха приоритетите на българското председателство

Общинският съвет на Варна реши: Без референдум за Морската градина

За първи път жена спечели карибското приключение на Poker Stars

Вятърът събори дървета, повреди покрив на кметство

Удължиха забраната за движение на автомобили над 12 т. през Котленския проход

Проф. д-р Силва Андонова става национален консултант по интервенционална неврология

Горанов: Няма манипулации на системата на митниците БАЦИС През юли 2018 г. ще приключи отстраняването и на последната критика от доклада на ДАНС, обяви Георги Костов

Изненада: „Керала“ и Бербатов се разделят

Пловдив подписва ново споразумение за сътрудничество с Петра

Снимки: Николай Спасов

Община Пловдив ще подпише ново споразумение за приятелски връзки и сътрудничество с побратимения си град Петра от Хешимитското кралство Йордания, което ще е своеобразно продължение на подписания още през 2004 г. договор. Желанието на двете страни е да препотвърдят ангажиментите, поети преди 13 години за развитие на сътрудничество в няколко направления – местни власти, промишленост и търговия, туризъм и култура.

Парафирането на новото споразумение най-вероятно ще о ще стане по време на официалното посещения на делегация от Пловдив през април-май 2018 г. в Петра, стана ясно след посещението в Пловдив на извънредния и пълномощен посланик на Йордания у нас Сакер Малкауи.

Това е втората му от началото на 2017 г. среща с градоначалника под тепетата Иван Тотев. По време на разговорите, освен че бяха постигнати конкретни договорености, свързани с  преподписването на споразумението за сътрудничество между Пловдив и Петра, бяха обсъдени и съвместни идеи за размяна на изложби на танцови състави и други форми на сътрудничество, свързани с 2019 г., когато градът под тепетата ще бъде Европейска столица на културата. Тогава в Пловдив се очаква да пристигне голяма делегация от Петра, а преди това експерти от двата града ще обменят опит в опазването на културно-историческото наследство.

В Йордания има около 28 000 исторически места, които са активно посещавани от туристи през цялата година. В град Джераш пък има 6 функциониращи амфитеатъра, подобни на този в Пловдив, с перфектна акустика и активно използвани за културни прояви, разкри Негово превъзходителство Сакер Малкауи.  По време на разговорите между кмета Иван Тотев и екипа му с посланика на Йордания бяха отбелязани много общи неща, по които двата хилядолетни града си приличат, както и приоритетното място, което заема туризмът в политиката на управление на Пловдив и Петра

. През 2007 г. побратименият с Пловдив град Петра е обявен за едно от чудесата на света и за люлка на световната цивилизация, която привлича милиони чуждестранни туристи годишно.

Фолклорен ансамбъл от Петра е една от големите атракции на 23-ия Международен фолклорен фестивал в Пловдив, който продължава до 5 август. Богатият репертоар на ансамбъла от Йордания включва музикални изпълнения със съвременен аранжимент и ориенталски ударни инструменти, фолклорни песни,  както и автентичния арабски танц дабках – неизменно присъстващ в радостните обреди и сватбите на редица близкоизточни култури.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.