Пловдив подписва ново споразумение за сътрудничество с Петра

Община Пловдив ще подпише ново споразумение за приятелски връзки и сътрудничество с побратимения си град Петра от Хешимитското кралство Йордания, което ще е своеобразно продължение на подписания още през 2004 г. договор. Желанието на двете страни е да препотвърдят ангажиментите, поети преди 13 години за развитие на сътрудничество в няколко направления – местни власти, промишленост и търговия, туризъм и култура.

Парафирането на новото споразумение най-вероятно ще о ще стане по време на официалното посещения на делегация от Пловдив през април-май 2018 г. в Петра, стана ясно след посещението в Пловдив на извънредния и пълномощен посланик на Йордания у нас Сакер Малкауи.

Това е втората му от началото на 2017 г. среща с градоначалника под тепетата Иван Тотев. По време на разговорите, освен че бяха постигнати конкретни договорености, свързани с  преподписването на споразумението за сътрудничество между Пловдив и Петра, бяха обсъдени и съвместни идеи за размяна на изложби на танцови състави и други форми на сътрудничество, свързани с 2019 г., когато градът под тепетата ще бъде Европейска столица на културата. Тогава в Пловдив се очаква да пристигне голяма делегация от Петра, а преди това експерти от двата града ще обменят опит в опазването на културно-историческото наследство.

В Йордания има около 28 000 исторически места, които са активно посещавани от туристи през цялата година. В град Джераш пък има 6 функциониращи амфитеатъра, подобни на този в Пловдив, с перфектна акустика и активно използвани за културни прояви, разкри Негово превъзходителство Сакер Малкауи.  По време на разговорите между кмета Иван Тотев и екипа му с посланика на Йордания бяха отбелязани много общи неща, по които двата хилядолетни града си приличат, както и приоритетното място, което заема туризмът в политиката на управление на Пловдив и Петра

. През 2007 г. побратименият с Пловдив град Петра е обявен за едно от чудесата на света и за люлка на световната цивилизация, която привлича милиони чуждестранни туристи годишно.

Фолклорен ансамбъл от Петра е една от големите атракции на 23-ия Международен фолклорен фестивал в Пловдив, който продължава до 5 август. Богатият репертоар на ансамбъла от Йордания включва музикални изпълнения със съвременен аранжимент и ориенталски ударни инструменти, фолклорни песни,  както и автентичния арабски танц дабках – неизменно присъстващ в радостните обреди и сватбите на редица близкоизточни култури.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България