Парцалени кукли церят сърцето След 20 г. в кардиологията д-р Албена Бозаджиева направи изложба в Шумен

В Сандански протестират срещу отстраняването на лекар

Луис Гарсия, европейски шампион от 2005 година, ексклузивно пред „Труд“: „Ливърпул“ подцени ЦСКА и за малко много да съжалява

Утре откриват новите 24 км от магистрала „Струма“ между Кресна и Сандански (СНИМКИ)

Дигитална рецепта за успех Чудната история на Чудомир Моневски - от раздавач на туристически брошури до бизнес лидер за 2018 г.

Президентът Радев: Откриването на посолство на Йордания у нас ще укрепи връзките между двете държави

Президентът Радев: Йордания е перспективен партньор за разширяване на българския износ към региона на Близкия Изток

Шофьор блъсна столичен полицай и избяга, униформеният е в болница Извършителят се издирва, автомобилът му е открит изоставен в района на „Студентски град“

АПИ към шофьорите: На път само с автомобили, подготвени за зимни условия

Откриха сериозни нарушения в две столични психолаборатории

Цветан Цветанов: Няма община, която да не е получила целеви средства

Над 160 снегорина чистят пътищата в София

Цветанов: Ако президентът иска да говорим за избори и Изборен кодекс, нека първо каже как е финансирана кампанията му

Румен Овчаров: Целта на подновяването на енергийната стратегия на България е да бъдат гарантирани приходи за определени фирми

Алекс Петканова закъса с педикюра

Пловдив посреща 2019 година с нови площади и пешеходни зони

Снимки: Николай Спасов

Пловдив ще посрещне 2019 година, когато ще е Европейска столица на културата, с нови площадни пространства и пешеходни зони в центъра на града под тепетата.

Стартът на  тяхното изграждане ще бъде дадено още в началото на 2018 година.  Преди това Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) да даде зелена светлина на общата концепция за централната градска част, която включва и архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив”, и за градоустройствените правила, които да важат за собственици, инвеститори и община.  Концепцията ще включва вида застрояване, районни устройствени планове и правила за поддръжка на сградите, обясни кметът на Пловдив Иван Тотев.

Още на следващата сесия на местния парламент ще бъде гласувано предложение за подмяна на уличните настилки в центъра на града под тепетата да бъдат отпуснати 4 млн.лв. С тези пари ще се изгради площадното пространство около Голямата раннохристиянска базилика и Католическата църква „Свети Лудвиг” и ще се подмени настилката  по улица „Иван Вазов” и съседните улици, на които се намира така нареченият „Тютюнев град”. Планира се част от улица „Иван Вазов” и цялата улица „Екзарх Йосиф” да станат пешеходни зони, но окончателно решение за тях градската управа ще вземе след обществено обсъждане с жителите и търговците в квартала между Централна жп гара и Народната библиотека „Иван Вазов”.

През 2018 година ще започне възстановяването на повечето сгради и складове в Тютюневия град, като задължителното изискване от експертите от НИНКН е те да бъдат възстановени във вида, в който са били.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.