Пловдив почете с изложба 160-годишнина от рождението на княз Александър Батенберг

Пловдив почете 160-годишнина от рожението на строителя на нова България княз Александър Първи Батенберг с изложба, която бе официално открита в сряда. Двадесетте цветни табла са изготвени от Регионалния Исторически музей и са подредени на площад "Централен" и в самото начало на Главната улица на Пловдив, която носи името на родения на 5 април 1857 г. във Верона (Италия) бъдещ княз. Семейството му е в близки роднински отношения с руската и английската владетелски фамилии - руската императрица е негова леля, а брат му Хайнрих се жени за английската принцеса Беатрикс.

Александър Батенберг получава сериозна подготовка в Дрезденското военно училище и участва в Руско-турската война (1877-1878 г.) като подпоручик. Участва в решителни битки с турците при Шипка, Казанлък, Стара и Нова Загора и дори получава Георгиевски кръст за храброст. Година след края на войната 22-годишният Александър Батенберг, немски принц от Дармщатската херцогска фамилия, се оказва най-подходящ кандидат за българския княжески престол и първия държавен глава в новата ни история, и то предложен от Руската империя.

Княз Александър Първи остава в страната ни малко повече от 7 години и свързва името си с драматични събития - борбата за надмощие между либерали и консерватори, Съединението и Сръбско-българската война. Батенберг работи всеотдайно за икономическото, културното и духовно израстване на България. От княжеската канцелария и с непосредственото му участие и съдействие са приети основополагащи закони и нормативни актове, трасиращи пътя на модерното развитие на България.

На 14 ноември 1893 г. тленните му останки са пренесени в София и се изпълнява предсмъртното желание на Александър Първи: "Ако умра, нека бъда принесен в милата България. В тая България, за благото на която посветих най-скъпите години на живота си и пожертвувах и най-скъпото от живота си - честта си". След опелото в катедралата "Свети Крал", останките на Батенберг са положени в древната църква "Свети Георги", а по-късно пренесени в специално издигнат за целта мавзолей в центъра на столицата ни, където почива и днес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони