Пловдив сменя печките на дърва и въглища

Отоплението на твърдо гориво е сред основните причини за мръсния въздух над Пловдив.

Домакинствата кандидатстват за финансиране до 31 юли

Сменят кюмбетата до края на годината

Мащабна подмяна на печките на дърва и въглища с евросредства започва в Пловдив, след като общината беше одобрена да получи безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.” в размер на 13 862 232,11 лв. От години Пловдив има славата на един от градовете с най-мръсен въздух у нас по отношение на фините прахови частици и основната причина за това е отоплението на твърдо гориво.

Така по програмата се предвижда домакинствата да получат финансова помощ, за да сменят печките с алтернативни форми на отопление като газ, електричество, пелети или друг вид дървесна биомаса.

Община Пловдив ще внесе проектното си предложение в Управляващия орган до края на май. Пак до 31 май ще се проведе проучване на нагласите на хората, използващи дърва и въглища за отопление, с какво са склонни да заменят тези печки. До края на годината пък ще протече самата замяна на печките с екологични варианти за отопление.

Домакинствата вече могат да кандидатстват, като подадат декларация за интерес за участие в срок до 31 юли т. г. Декларациите се подават в деловодството на съответната районна администрация по местоживеене или в община Пловдив. Документът може да бъде изпратен и по електронен път на e-mail: [email protected].

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони