Пловдив с приз "Лидер в туризма на Балканите 2016"

Община Пловдив, която все по-успешно се развива като водеща дестинация за културен, събитиен, винен и религиозен туризъм в страната, получи престижния приз "Лидер в туризма на Балканите" по време на второто издание на наградите BATI (Balkan Awards for Tourism Industry 2016).

Церемонията се състоя в хотел "Premier Best Western" в София, а от името на градската управа под тепетата наградата получи директорът на общинско предприятие "Туризъм" Виделина Гандева.

През 2015 г., Пловдив получи други две награди на церемонията по време на първото издание на BALKAN AWARDS FOR TOURISM INDUSTRY - приза за "Културен туризъм 2015" и за "Балканска столица на културата".

Сега Пловдив бе номиниран и получи престижното отличие, не само защото е един от най-старите градове в Европа, който пази огромно културно и археологическо наследство - повече от 700 културно-исторически забележителности и над 300 000 движими културни паметници, с находки от 7 археологически периода, но и заради успешната реализация на поредица от амбициозни проекти. Те са част от стратегията на общината за развитието на града.

Много от забележителностите на Пловдив днес са напълно обновени. "Капана" се превърна в първия квартал на творческите индустрии в сърцето на града с над 60 самостоятелни локации. В напълно обновения Природонаучен музей се намира първият в страната 3D планетариум. Малката базилика и Римският стадион са не само уникални туристически обекти, но и любими места за пловдивчани и гости. В момента усилено се работи по реставрацията на Епископската базилика - най-голямата раннохристиянска базилика на Балканите, с която Пловдив ще кандидатства за включването й в списъка на обектите, признати от ЮНЕСКО за културно наследство. На територията на Стария град бяха реставрирани и открити Антовата къща, къща "Бирдас" и най-старата и импозантна къща - перлата "Клианти".

Преди 3 месеца Пловдив спечели наградата "Златна ябълка" на Световната организация на журналистите и писателите в областта на туризма - FIJET. "LaPommed'Or" или "Златната ябълка" е своеобразен еквивалент на Оскар в туристическата индустрия. В последните няколко години, градът се развива изключително динамично и заслужено получи много отличия в международен план. Пловдив бе признат за най-стария жив град в Европа, а според "Дейли телеграф" е и най-добрият град за бизнес в България за 2014 и 2015 г. Освен това Пловдив е обявен за шестия най-добър град в света, който трябва да бъде посетен и е в топ 10 на водещите туристически дестинации в световен мащаб. Според "LonelyPlanet" Пловдив е сред най-желаните дестинации за посещение. Пловдив бе обявен за водеща туристическа дестинация и в класацията "Най-добри европейски дестинации - 2016".

Богатият културен календар на Пловдив, който включва повече от 100 престижни прояви годишно - опера, камерни, симфонични концерти, театрални фестивали, рок концерти, изложби, пърформанси, представления и културни продукти от всички жанрове на изкуството, отдавна са получили широко международно признание и привличат все повече и повече туристи. В резултат броят на посетителите се е увеличил многократно, а само тези в Стария Пловдив надхвърлят 800 000 души. С 58% са се увеличили и посещенията на музеите в града. Данните на Националния статистически институт сочат и значителен ръст в реализираните нощувки на територията на Пловдив - 18%, а Старият град стана най-посещаваният резерват в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони