Пловдив храни със суши Швейцария и Холандия

Японци инвестират 1 млн. лв. в завод у нас

Доставят замразения продукт на хотели и ресторанти

Пловдив храни със замразено суши големи европейски страни като Швейцария, Холандия, Белгия, Испания и Великобритания. Това потвърдиха за „Труд” от фирмата производител. Предприятието е първият завод на японците Zen-Noh Foods Co. в Европа, а инвестицията за първите две години ще достигне 1 млн. лв. На въпрос защо заводът е локализиран у нас, ръководителите казаха, че според тях България е много подходящо място за инвестиции в производствени мощности в момента, като едно от предимствата са ниските инвестиционни разходи.

Фабриката е стартирала производство през април 2018 г., а продуктовото портфолио на фирмата в момента включва шест вида замразено суши. То е краен продукт, готов за консумация след две минути в микровълнова печка, което го прави много подходящ за хотели и ресторанти. Майсторите–готвачи използват иновативен японски метод за полиране на ориза, чрез който се запазва свежестта му.

Производственият процес във фирмата се наблюдава от няколко японски служители, а храната се приготвя от единадесет българи. Въпреки че фирмата работи у нас, в момента продуктът е предназначен само за другите европейски страни, но все пак японците ще търсят в бъдеще партньори и търговски вериги за разпространение в България.

Сушито на този етап се приготвя от два вида риба - сьомга и скумрия. Сьомгата я доставят веднъж седмично от Норвегия, а скумрията от Шотландия. А вносителят им е българска фирма.

Коментари

Задължително поле