Пловдив ще получи 16 млн. лв. от държавата за Европейска столица на културата-2019 (ВИДЕО И СНИМКИ)

Пловдив ще получи 16 млн. лв. от държавата за изграждане на културни инфраструктурни обекти във връзка с подготовката си за Европейска столица на културата през 2019 г. Парите ще бъдат разпределени за тази и следващите 2 години, а общината ще финансира събитията от културния календар на "Пловдив 2019".

Според постановление на кабинета "Борисов-2" от 1 април 2015 г. Пловдив трябва да получи от държавния бюджет 20 млн. лв., но 4 млн. лв. от тях вече са дадени на града под тепетата за строежа на зоопарка край гребния канал. Зоокътът също се счита за културна инфраструктура според апликационната форма, с която общината спечели домакинството на европейска столица през 2019 г.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/1996457403915653/

Всичко това стана ясно по време на работната среща в понеделник в града под тепетата. Тя се проведе в Малката базилика, а участие в нея взеха премиерът Бойко Борисов, министрите Боил Банов и Лиляна Павлова, депутати от ГЕРБ начело с председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, Вежди Рашидов и Менда Стоянова, посланиците на Франция Ерик Льобедел, на Германия Детлеф Лингеман, на Австрия Роланд Хаузер, на Чехия Душан Щраух, дипломати и консули на още няколко държави от ЕС. Участие във форума взе и Нанси Шилър, президент на фондация "Америка за България", финансирала изграждането на Малката базилика и дала 5 млн. евро за Голямата базилика.

В началото на срещата пред премиера Бойко Борисов и останалите ВИП-гости беше показана презентация на Пловдив, неговите забележителности и проектите, които градът трябва да подготви за Европейска столица на културата. Министър-председателят изрази надежда, че огромният проект, който ще бъде осъществен, ще представи България пред света в още по-добра светлина, и че Пловдив ще бъде успешна столица на културата, която ще привлече много туристи от цяла Европа. "В Пловдив сме инвестирали доста пари в инфраструктура и археология. Той е един от най-хубавите ни градове с големи възможности и неслучайно беше избран за Европейска столица културата. Бъдете спокойни, пари сме осигурили, за да върви нормално организацията”, увери премиерът Борисов.

Още тази сряда на заседанието на Министерски съвет ще бъде прието постановление за отпускане на 16 млн. лв. от републиканския бюджет на Община Пловдив като целева субсидия за инфраструктурни културни обекти, свързани с подготовката на града за Европейска столица на културата през 2019 г., обяви премиерът Бойко Борисов след края на работната среща в Малката базилика. "България ще бъде във фокуса на Европа през 2018 и 2019 г. Догодина сме председатели на Европейския съюз, а през 2019 г. във фокуса ще бъде Пловдив като Европейска културна столица", допълни министър-председателят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България