Пловдив ще чупи рекорд догодина с над 3 млн. новозасадени цветя

Община Пловдив ще счупи догодина собствения си рекорд и ще засади над 3 млн. цветя, обеща в навечерието на Коледа и Нова година директорът на общинско предприятие "Градини и паркове" Стоян Алексиев.

"Тази година поставихме своеобразен рекорд, като засадихме около 3 млн. цветя, но те ще са още повече догодина, защото междувременно изградихме и много нови поливни системи, които да гарантират добрия им растеж и цъфтеж", коментира Стоян Алексиев. Той припомни, че тази есен бяха засадени около 1 милион разноцветни теменужки, парички, селене, незабравки и други видове сезонни цветя, които да разкрасят града още рано напролет.

В оранжериите на ОП "Градини и паркове" се отглеждат стотици хиляди резници на листно-декоративни цветя и работата по залагането на разсад не спира. Засега най-много на брой са различните видове разноцветни колеуси, популярни като копривка, и сантолина, които освен че виреят добре при местните условия, са особено подходящи за оформянето на цветните фигури. Градинарите от общинското предприятие са замислили куп приятни изненади с декорирането на цветните кошници и пирамиди с нови видове красиви и устойчиви цветя.

Собствено производство са повечето от стотиците хиляди новозасадени храсти и голяма част от дърветата, появилите се през из парковете и градините под тепетата. "Дръвчетата се нуждаят от повече време, но след няколко години грижи тази есен засадихме отгледани от нас над 200 иглолистни - ели, борчета, сребрист смърч, туи и други. Добре се развиват и широколистните местни видове, сред които най-много са липите и чинарите. Фиданките, с които тази есен направихме поредното разширение на парк "Лаута", също са си наше производство", допълни Стоян Алексиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България