„Пловдив 2019“ представя мащабна антология за 10-годишнината на България и Румъния в ЕС

20 авторски текста в 10 културни теми, над 150 архивни фотографии и произведения на изкуството, запечатани в 300 страници на три езика, представя общинска фондация „Пловдив 2019“ в бутиковата антология „България и Румъния – 10 години в Европейския Съюз.“

Ексклузивният тираж на изданието е 500 броя. Много или малко са 10 години, осъзнали ли сме се като европейци за този период и какво означава всъщност това в динамичния геополитически пейзаж днес? Тези са едни от въпросите, на които дават пресечна точка в изданието организаторите от двете европейски столици на културата – Пловдив 2019 и Тимишоара 2021. Двете столици на културата обединиха усилия през последните месеци в контекста на културните процеси, протичащи в двете държави – членки след включването им в голямото европейско семейство през 2007 година.

Редактор на изданието от българска страна е Димитър Стоянович - историк, главен редактор на списание L’Europeo и водещ на „Денят започва с Култура“ по БНТ1. Съдържанието е символично разделено на – 10 години - 10 автора - 10 области на творчеството и културата от всяка страна.

„Културната промяна вече е в ход и нейните белези са навсякъде около нас. Театрите са пълни, книжарниците се множат, снимат се български филми. Появява се видима градска култура, процъфтява младежкият субкултурен живот“, въвежда в темите текстът на известния културен антрополог Харалан Александров.

В тези първи редове от книгата можем да намерим и основната провокация за осъществяване на този мащабен проект - динамичното развитие на културата е факт и Европейска столица на културата е важен международен двигател за остойностяване на това развитие.

В архитектурата, дизайна, визуалните изкуства, редом с киното, театъра, литературата, фотографията и книгоиздаването, ще открием имената на авторите Анета Василева, Лидия Манолова, Лъчезар Бояджиев, Геновева Димитрова, Явор Гърдев, Владимир Зарев, Лиляна Караджова, Светлозар Желев.

Ретроспекция, анализ, личен опит и активно участие в процесите преди и след 2007 година, са вплели авторите в своите фрагменти в антологията, с дискретно поднесена доза позитивизъм и поглед в бъдещето. Медиите също са намерили свое обособено място в специалното издание с особената гледна точка на Георги Лозанов за процесите в четвъртата власт в последното десетилетие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура