Плодолечението е философия и начин на живот в здраве

От 20 години жената прилага програмата на д-р Емилова

34-1Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

През 1999 г. Стела решила да опита програмата с плодове, чай и мед, към която имала голям интерес, провокиран от книгата на Лидия Ковачева. В менюто на жената винаги имало много плодове и свежи салати и да следва съветите на д-р Емилова не било никак трудно. Последните две десетилетия за Стела преминават с убеждението, че е открила нова философия за живота и с лекота усвоява полезни навици за здравословното хранене. Още след първото си идване в медицинския център ограничила сериозно млечните продукти и месото. Казва, че не ги е изключила напълно, но постепенно са заменени от малки порции пиле или риба, или козе сирене. Жената спазва по-голяма част от постите, а по всяко време на годината до обед приема само плодове.

До първото си 15-дневно гладуване Стела имала чести настинки, сърцебиене и световъртеж, упорито главоболие, неспокоен и накъсан сън, стомашни неразположения, запек и още оплаквания, много от които вече щастливо е забравила. Убедена е, че плодолечението е най-сигурният и лесен начин да се излекуват болестите, а ако човек е разумен, може да не стигне до тежки състояния, а да ги избегне със здравословно хранене и добър двигателен режим. Жената оценява високо организацията в медицинския център - да се правят всички необходими изследвания на едно място, консултациите с водещи специалисти и съветите на лекарката за профилактиката, загърбена от официалната медицина.

През годините д-р Емилова проследява състоянието на възелчета на щитовидната жлеза при Стела, и съобразява програмата й с желаната прогноза те да не се развият по опасен начин. Жената е благодарна, че в сравнение с връстниците си не е обременена с безброй хапчета и кризи и се е разминала с “дежурните” диабет тип две и високо кръвно. Поддържа идеално тегло от 62-64 кг при ръст 160 см, движи се много и има фигура на спортист.

Посещавала е многократно медицинския център в различни периоди на програмата - за продължително гладуване или за захранване след плодове, чай и мед. През отминалата 2018 г. е била при лекарката 3 пъти. Заедно със Стела идва и съпругът й Алексей. Шегуват се, че той има три обиколки по-малко, защото е избрал плодолечението 3 години след жена си - през 2002 г. Направил го, защото много искал да се откаже от цигарите. Пушил 32 години и стигал до 3 кутии на ден. Зеленчуци употребявал, но само като салата за ракията. Предпочитал много месо, сирене, тестени храни. Имал високо кръвно налягане, спял зле и сутрин се будел изморен, открили му високи нива на лошия холестерол, а в медицинския център се установил и хиперинсулинизъм (предшественик на диабет тип две). Мъчителната си мигрена сега определя с една дума - кошмар. Заради болките се налагало дори да викат бърза помощ. Алексей се въртял в омагьосан кръг - много отговорности и стресово всекидневие в бизнеса и редовно преяждане, “гарнирано” с цигарените кутии. Не веднъж опитвал спре цигарите, дори стигал до 2-3 седмици без отровата, но едно дяволче все намирало начин да му подшушне, че пушенето е удоволствие и не бива да се лишава от него.

През 2002 г. Алексей разбрал от свой приятел, че е успял да спре цигарите при д-р Емилова. И веднага решил, че това задължително трябва да се опита. Заедно със съпругата си отишъл в медицинския център с решение да остане 3 дни. Трите дни обаче станали 30 и мъжът направил първото си 20-дневно гладуване. По съвет на лекарката прочел книгата на Алън Кар “Не пуша вече”. Прогнозата на този автор е, че за 14 дни вредният навик може да се ликвидира. Алексей хвърлил цигарите на 13-ия ден и никога повече не запалил. Казва, че с него се е случило чудо и е благодарен на всички съмишленици в медицинския център, които го насърчавали приятелски да се справи с отхвърлянето на зависимостта. Сприятелил се с много хора, чиито истории за избавяне от “нелечими” болести силно го впечатлили. Вдъхновени от д-р Емилова, пациентите са изцяло позитивни хора, казва Алексей. Споделяното от тях отношение към живота и природата е силно мотивиращо и създава неповторима хармонична среда, така силно дефицитна в натовареното ни време. През годините мъжът е довел в медицинския център много приятели, на които държи, и всички имат отлични резултати.

При Алексей кръвното налягане се нормализирало без лекарства, в норма е кръвната захар, безсънието е отстъпило. Щастлив е, че се е избавил от гастрита, появил се още в ученическите години. Цялата казарма изкарал на вафли, защото храната там му причинявала нетърпими болки. Но най-голямото чудо, случило се с него, е изчезналото мигренозно главоболие. Дори в първите дни мъжът не можел да повярва, че е спасен от неописуемите мъки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве