Нетаняху заяви, че ще започне преговори за съставяне на силно ционистко правителство

Без галактически сблъсък между ПСЖ и „Реал“

На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Плоският данък – една напред, две назад

Когато се заговори за промени в данъчното облагане, обикновено БСП изпада в нещо като месечен цикъл, нищо, че се води столетница. Само че това се случва доста нередовно и зависи от предизборното  състояние на държавата. В началото на седмицата социалистите пак предложиха да се отмени сегашният плосък данък върху доходите на физическите лица. Тези, които получават над 10 000 лева  да бъдат облагани с 20 процента вместо с 10, както е от 2008 година насам.

Да припомним – по време на тройната коалиция, когато премиер беше лидерът на социалистите Сергей Станишев, се премина от прогресивно облагане на доходите – стигащо до 24 процента при най-заможните,  към плосък данък от 10 процента за всички. Имаше много спорове и теоретични дискусии – това лява или дясна политика е? В крайна сметка практиката показа, че десятъкът изсветли донякъде икономиката и вля допълнителни средства в хазната.

Изчисленията показаха, че от плоския данък са най-потърпевши хората с най-ниските доходи. Например тези, които получават заплати около минималната – 460 лв. от началото на тази година, ще бъдат автоматично обезпаричени с 46 лева, без да броим задължителните удръжки за осигуровки – здравни, пенсионни и др. А  хората със заплата например от 2000 лева, ще платят 200 лева. И тук идва основателният въпрос за т. нар. необлагаем  минимум. В първоначалните сметки през 2007 година, когато се ковяха промените в данъчното облагане, той беше предвиден в закона, но после отпадна. Такъв минимум между другото съществува в доста държави по света. Специалисти са направили изчисления, че ако най-богатите около 7000 души у нас бъдат обложени допълнително, най-бедните ще могат да не плащат данък общ доход въобще. Нека не забравяме и още един фактор – хората със средни и високи доходи потребяват доста повече от тези с най-ниските. И съответно плащат повече данък добавена стойност, чрез стоките и услугите, които купуват.

През ноември 2016 година БСП пак се опита да прокара идеите си за премахване на плоския налог. И то точно след победата на Румен Радев на президентските избори. Конкретното предложение на червените предвиждаше необлагаем минимум за суми до минималната заплата, а 10% ставка да се запази само за доходите между минималната заплата и 1000 лв. Оттам нататък следва стръмна „диференцирана“ скала – 15% данък за горницата над 1000 лв., 20% – за над 2000 лв., 25% – за над 5000 лв. и 27%- за над 10 000 лв. Да видим какви професии и дейности можеше да се окажат потърпевши от стръмната скала на облагане. Това са далекосъобщенията и създаването на информация с 2160 лева, следват производство и разпространение на електрическа и топлинна енергия с 1650 лева на месец, финанси и застраховане с 1606 лева,  добивната промишленост с 1400 лева. Данните са на Националния статистически институт за третото тримесечие на 2016 година. В тях не влизат парите, давани на ръка в сивата и черната икономика, както и доходите от престъпна дейност.

Слава богу, цялата дандания трая два дни, след което левицата оттегли предложението си с мотива, че като дойдела на власт, ще го прокара през парламента.

Оттогава минаха два месеца и… отмяната на плоския данък пак изплува на дневен ред при социалистите. Но в друг вариант. Нещо като прословутия трактат на основателя на руската болшевишка партия Владимир Илич Ленин от 1904 година „Крачка напред, две крачки назад“ с подзаглавие „Кризата в нашата партия“. Ако трябва да перифразираме, крачката напред в новата идея на БСП от януари 2017-а в сравнение с ноември 2016 година е богатите да не бъдат облагани с 27 процента, а само с 20. Двете назад са все пак да не се посяга на доходите  на хората от т. нар. средна класа. А необлагаемият минимум въобще изчезна от проекта. За сметка на това пък се появиха идеи за данъчни облекчения за семейства с деца, както и за млади предприемачи до 35 години. 36-годишните обаче остават на сухо. Да не говорим за 50-годишните… Въобще Ленин е прав – кризата в партията продължава.

Сега предстоят предсрочни парламентарни избори – най-вероятно на 26 март. Дотогава има повече от два месеца и нищо чудно отново да бъдем сюрпризирани с идеи за промяна на данъчното облагане в страната. Не само отляво. Защото навлизаме в периода на големите обещания и очаквания в битката за избиратели.  А после и на всевъзможните и невъзможни коалиции…

Как е в другите страни

България не е единствената в света, където доходите се облагат с плосък данък. Ето още някои други държави с такава данъчна система: В Свазиланд плащат еднакво – 33 процента, Саудитска Арабия – 2,5 процента, Обединени арабски емирства – 0 процента, Британски Вирджински острови – 0 процента, Русия – 13 процента, Румъния – 16 процента, Мавриций – 15 процента, Македония – 10 процента, Латвия – 24 процента, Казахстан – 10 процента, Естония – 20 процента, Монголия – 10 процента. А на Каймановите острови въобще няма данъци. Най-висок данък върху доходите има в страни като Финландия, Австрия и Дания. Там прогресивният налог стига и до над 55 процента, ако се надхвърли определената със закон сума.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. и какво каза сега – упражнение на п профан който се мисли за нещо

  2. Ами ясно е това, което каза. БСП нямат единна политика спрямо доходите и данъците. Искат богатите да плащат повече, ама нали това засяга повечето техни хора / от тия с куфарчетата / , та хем ги сърби, хем ги боли. Аз това разбрах, ти ще обясниш ли какво разбра. Сподели, Евгени .

    1. Не в БСП са милионерите – в ГЕРБ и РФ са – Боко , Цвиноко , Кр.Главчев , Меглена Кунева , Росен Плевнелиев и т.н. , а тия с куфарчетата са герберасти и деформости , костовисти /при него имаше „мистър 10%/ и т.н.

  3. всеки разбира според мозъка си и така че да е обратно за да може да критикува. това лошо ли е

  4. s tezi si mu stapki-
    -naprwd-nazad ))
    sa se zapìsali tvardo za“ posledniat si vlak“…)))

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.