Плоча на четник на Хаджи Димитър намерили в Разградско

Неизвестна досега паметна плоча на участник в четите на Хаджи Димитър и Панайот Хитов е открита в района на гробището на разградското село Каменово. Сигналът за историческата находка подали в музея жители на селото. Завеждащият отдел „История на българските земи XV-XIX в.“ в Регионалния исторически музей в Разград Иво Стоянов съобщил това в Областната управа, след като лично огледал плочата. Той потърсил съдействие тя да се почисти, да се изгради постамент и ограда, както и да се постави надпис на съвременен български, който да описва историята на положения там четник Иван Костадинов, съобщиха от областната администрация.

Според историка Стоянов в известните досега списъци на четниците такова име не фигурирало. Тепърва щяло да се прави издирване на повече факти за човека, на чиято плоча пишело, че е починал на 12 февруари 1881 г. Там било записано още, че е бил в четите на Хаджи Димитър и Панайот Хитов, както и че бил родом от Сливен. Историкът предполага, че четникът е бил оземлен в Разградско след Освобождението, каквато практика имало тогава, съобщават още от областната управа на Разград.

От там допълват, че по повод 150 години от гибелта на Хаджи Димитър, предстои издаването на каталог с имената на неговите четници. От Областната управа ще проучат възможностите за съдействие по поставените въпроси от историка, съобщиха още от там.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България