Плуването със световен медал след 31 години

България спечели медал от световния басейн за пръв път от 31 години. Антъни Иванов заслужи бронз на шампионата на планетата за юноши и девойки в Индианаполис (САЩ). 18-годишният търновец стигна до отличието в коронната си дисциплина 200 метра бътерфлай като финишира за 1:57,54 минути за третото място. Така Иванов продължи успешното си представяне след 8-ото място на световното за мъже в Будапеща това лято.

Младокът се нареди до Таня Богомилова, която има сребро и бронз (съответно на 200 и 100 м бруст) от световното в Мадрид през 1986 г. Петър Стойчев пък има златен и 3 бронзови медала, но в плуването в открити води.

„Плуването ми на финала беше максималното, за което бях готов в момента – заяви състезателят на „Вихрен“ (Сандански) пред BGSwim. – Втората стотачка я плувах само на инат и за България. Иначе може би нямаше да успея.“

Титлата в дисциплината грабна Крищоф Малак (Унгария) с време 1:53,87 мин, а среброто взе Юя Сакамото (Япония) – 1:57,05 мин.

„Целта бе медал и я изпълнихме, но времето на Антъни бе по-слабо от това, кето постигна на световното при мъжете в Будапеща – заяви треньорът новата звезда Николай Вакареев. – Сезонът се удължи и просто не можахме да задържим формата.“

Сега за Иванов предстоят 3 седмици почивка. След завръщането си в България той ще се включи в инициативата Европейска седмица на спорта от 23 до 30 септември, на която е лице.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт