Победа и поражение за Ангела Меркел

Крайната десница за пръв път влиза в германския парламент

Големият печеливш, но същевременно губещ на неделните парламентарни избори в Германия е десницата – Християндемократическият съюз на канцлерката Ангела Меркел и баварският Християнсоциален съюз, предаде кореспондентът на "Труд" в Берлин. Двете партии винаги са заедно на избори, в управление и опозиция, имат обща парламентарна група. Наричат се Съюзът.

При парламентарния вот Съюзът спечели най-много гласове, но и загуби най-много в сравнение с изборите преди 4 години – 33 на сто или с 8,7 % по-малко в сравнение с 2013 г. Това е най-лошият резултат от 1949 г.

Втора политическа сила е Германската социалдемократическа партия – 20,5 на сто подкрепа, но минус 5,2% в сравнение с предишния вот. Също като при Съюза най-лош резултат в историята на Федералната република.

На трето място е евроскептичната, ксенофобска и крайно дясна Алтернатива за Германия – 12,6 на сто от бюлетините и за пръв път в историята на Федералната република изпраща свои депутати в парламента.

Либералите от Свободната демократическа партия завоюваха успех от 10,7 на сто и отново ще бъдат парламентарно представени. Преди 4 години те не успяха да прескочат 5-процентната бариера.

Крайната левица – Ди Линке, спечели 9,2 на сто подкрепа, а екопартията Съюз 90/Зелени 8,9 на сто.

Така в Бундестага, германския парламент, ще бъдат представени 6 политически сили при 4 в досегашния.

Във вота участваха 76,2 на сто от имащите право на глас 61,5 милиона граждани.

Големият въпрос сега е каква управленска коалиция може да бъде сформирана. Цифрите са в полза на широка коалиция на десницата със социалдемократите, но последните обявиха, че не приемат подобен вариант и предпочитат да са в опозиция. Така остава една възможност – тройна коалиция между десницата, либералите и зелените при канцлер отново Ангела Меркел.

Ако тези три политически сили не се споразумеят, нови избори са неизбежни. Такъв прецедент обаче не е имало в историята на Федералната република. Политиците винаги са се съобразявали с народния вот. Наред с това никой не би искал да рискува при повторен вот Алтернатива за Германия да получи още по-голяма подкрепа.

Предстоят трудни коалиционни преговори. Положителен сигнал подаде лидерът на зелените Джем Йоздемир: “Няма да загърбим нашата отговорност.”

В същата посока, но по-сдържано реагира лидерът на либералите Кристиан Лиднер: “Не сме обречени да управляваме, но сме готови да поемем отговорност.”

Засега най-вероятна е тройна коалиция – десницата (партиен цвят черно) на Меркел, либералите (жълто) и зелените. Наричат я “Ямайка” по цветовете на националния флаг на тази държава – черно, жълто и зелено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа