Победа на Путин щяла да направи Русия по-агресивна

Президентът няма да участва в дебати

Победа на Владимир Путин на президентските избори през март ще направи Русия по-авторитарна, а външната й политика по-агресивна. За това предупреди шефът на националната разведка на САЩ Дан Коутс, предаде ТАСС.

Във вторник той говори пред сенатската комисия по разузнаване, където редовно представя доклади за заплахите за националната сигурност.

“В рамките на евентуален нов мандат на президента Путин той ще залага на напориста и конюнктурна външна политика, за да предопределя изхода на различни събития извън пределите на Русия. Освен това той ще води по-авторитарна политика (вътре в страната), за да запази контрола си на фона на предизвикателствата пред неговата власт”, обясни Коутс. Като такива той изброи “недоволството вътре в страната от корупцията, ниското качество на социални услуги и бавно растящата икономика, която има структурни недостатъци”. Коутс допълни и че Путин ще се старае да си гарантира контрола над медиите, както и подкрепата на елита в Русия.

17-100Коутс, който координира работата на всички 16 US разузнавателни агенции, смята, че Русия ще се опита да повлияе и на резултата от междинните парламентарни избори в САЩ през ноември т.г., тъй като смятала, че много успешно се е намесила в президентския вот през ноември 2016 г.

Предизборната кампания за вота за руски президент тази година има нововъведение - в предвидените дебати между кандидатите вече няма да се тегли жребий кой срещу кого ще се изправи, а ще участват всичките претенденти за поста (виж графиката). Но без Путин, който е решил да не участва в директните сблъсъци.

Коментари

Задължително поле