Повелителят на гостуванията

Шоуто на „Аякс“ в Шампионската лига продължава с пълна сила. Холандският колос е на 90 минути от така жадуван първи финал от 23 години насам в най-комерсиалния клубен турнир в Европа. Грандът от Амстердам покори и Лондон на път към Мадрид, където ще е спора за титлата. Тимът, воден от нашумелия спец Ерик Тен Хааг, удари „Тотнъм“ с 1:0 насред новата ултрамодерна арена на „шпорите“, постигайки трета поредна победа като гост в елиминационната фаза на надпреварата. През годините само „Байерн“ през сезон 2011-2012 и „Реал“ (Мадрид) през 2017/2018 бяха сътворили нещо подобно. После взеха и трофея с големите уши, а сега статистика явно намигва на холандците. По-рано през настоящата кампания „червено-белите“ подчиниха настоящия носител на трофея „Реал“ (4:1), а след това и „Ювентус“ (2:1). Освен това тимът от Ередизиви вкара в девета поредна визита в евротурнирите – историческо постижение за бившия отбор на Йохан Кройф. А „Аякс“ все още не е губил гостуване в Шампионската лига през настоящия сезон, въпреки че тръгна от втория предварителен кръг на турнира. В групите „лалетата“ направиха равенства с по 1:1 срещу „Бенфика“ и „Байерн“, биха и АЕК в Гърция с 2:0.

Във вторник вечер гостите отново демонстрираха играта, с която спечелиха неутралния фен на своя страна. В един момент доминацията на холандците бе унищожителна, а статистиката при точните подаванията показваше 33 на 130 в полза на отбора гост. Единственият гол пък бе дело на Дани ван де Бек. Младокът завърши хладнокръвно продължителна атака на своя тим. Халфът е третият най-млад играч на колоса от Амстердам, разписал се в полуфинал в турнира.

„Дори под натиск, „Аякс“ има това безмилостно желание да играе собствената си игра – обясни от коментаторското студио в Лондон легендата Арсен Венгер, бивш мениджър на „Арсенал“. - Те все още нямат рутината на „Барселона“, за да задържат топката, но желанието винаги е на лице. Впечатлява и хъсът да създават ситуации пред противниковата врата, които обаче Давид Нерес в случая пропусна. Поздравявам също и вратаря им Андре Онана, който много умело разчиташе ходовете на „Тотнъм“...“.

Трябва да отбележим и още един забележим факт от витрината на „Аякс“ - средната възраст на стартовите 11 през кампанията е 24 години и 257 дни.

На свой ред „Тотнъм“ все още не бива да бъде отписван. Същият този отбор вкара общо 4 гола на „Манчестър Сити“, разби и „Борусия“ (Дортмунд) като гост с 3:0, а в групите отмъкна точка насред „Камп Ноу“. Сега обаче равенство няма да бъде достатъчно, а историята показва - само един от последните 17 отбора, загубил първия мач в полуфиналната фаза като домакин, се е класирал за финала - „Аякс“ през сезон 1995-1996.

Добрата новина за мениджъра на „шпорите“ Маурисио Почетино е, че все пак ще може да разчита на Хюн-Мин Сон за реванша. Кореецът пропусна първия мач заради натрупани жълти картони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят