На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Повече банкноти от 100 лв. в джоба ни

Най-много са монетите от 1 стотинка

Българите носят повече банкноти от 50 лв. и 100 лв. в джоба си. Банкнотите с голям номинал в обращение се увеличават най-бързо, сочат данните на БНБ. Причината за това е, че хората харчат повече и носят повече пари, за да покрият разходите си. В края на март 2019 г. парите в обращение достигнаха 16,855 млрд. лв. За едногодишен период те нарастват с 10,55%, или с 1,608 млрд. лв.

През първото тримесечие на 2019 г. обаче парите в обращение намаляват с близо 470 млн. лв., или с 2,7%. Този спад е традиционен за началото на всяка година и се дължи на голямото харчене покрай коледните и новогодишните празници. През декември традиционно парите в джобовете на българите рязко нарастват, за да купят подаръци на близките си и храна за празничната трапеза. За пътуванията по време на празниците хората също теглят големи суми в брой. През първите месеци на следващата година хората обикновено свиват разходите си и парите в обращение намаляват.

Средната по стойност банкнота в обращение в края на март е 36,41 лв., което представлява увеличение с 1,47 лв., или с 4,2% в рамките на година, сочат данните на БНБ. Това се дължи именно на по-бързото увеличение на банкнотите от 50 лв. и 100 лв. в сравнение с останалите номинали, както и на процеса на замяна на двулевовата банкнота с монета.

В обращение са и 2,465 млрд. броя разменни монети, като те са на стойност 424,7 млн. лв., сочат данните на БНБ към края на март. Най-голям дял (29,41%) в общия брой на разменните монети в обращение имат монетите от 1 ст., като към 31 март те са 725,2 млн. броя. Причината за това е, че хората често ги губят и БНБ пуска нови монети за да могат магазините да връщат ресто.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.