На 18 юни 2019 да почерпят

Макрон призова за диалог с Иран и призова Техеран към търпение

Българският език е петият по популярност в „дарк нет“

Премиерът Борисов е провел телефонен разговор с генералния секретар на ООН Двамата са обсъдили борбата с климатичните промени и опазването на околната среда

Мъжете съжаляват за пропуснат секс, жените – за случил се

Масов бой пред Съдебната палата в центъра на София

Ядрените сили с по-модерни арсенали Москва разполага с 6500 срещу 6185 за САЩ

Част от черешите в Сливенско остават необрани заради ниски изкупни цени

Френски милиардер купи аукционната къща на Sotheby’s

Най-голям ръст при заемите до 250 хил. лв.

Суперкомпютър като на НАСА догодина в България (обзор) Технологията ще бъде използвана в медицината, фармацевтиката, автомобилната индустрия, строителството, от климатолози, спецслужби и др.

Могерини: Доверието в ЕС ще пострада, ако не започнем преговори с Македония и Албания

Бившият египетски президент Мохамед Морси почина в съда

Деница Златева: Не съм очаквала такава буря заради оставката на Нинова

Няма македонска нация преди 1944 г. Гоце Делчев в писмата си пише, че е българин

Повече озеленяване и по-малко строителство в новия градски център на Велико Търново

Повече зелени зони и по-малко строителство ще има в бъдещия нов градски център на Велико Търново. Това съобщи кметът Даниел Панов по време на заседание на Великотърновски общински съвет. Това предвижда новото техническо задание за частична промяна на подробния устройствен план за терена с площ от 180 декара. Плътността на застрояване в градската зона, която ще бъде оформена на мястото на старото военно училище, бе намалена до 40%. Озеленяването към всеки имот ще бъде между 40% и 60%. Около 9 декара ще са терените, отредени за спорт.

Заданието бе прието от Великотърновски общински съвет, като предстоят реалните процедури по промяна на подробния устройствен план. Даниел Панов обясни, че измененията отговарят на съвременните градоустройствени тенденции и са изготвени след проведените през последните няколко години обществени обсъждания. Техническото задание отговаря и на представените в публичното пространство седем концепции, дело на екипи от архитекти от Велико Търново.

„Приемането на техническото задание е много важна процедурна стъпка за реализацията на новия градски център. След измененията на подробния устройствен план ще обявим конкурс за идейно проектиране. Предложенията ще бъдат пуснати на обществено обсъждане, преди да изберем най-добрата концепция за бъдещия изглед на ларгото на Велико Търново. За стартиране на строителните дейности има осигурено финансиране в размер на 10 милиона лева от оперативна програма „Региони в растеж” и свързаните с нея финансови механизми”, коментира Даниел Панов.

Кметът на Велико Търново припомни и част от предложените идеи как трябва да изглежда новият център – да има пешеходно ларго, мултифункционална зала за конгреси, концерти, изложения, нови музеи, библиотека, зелени зони и спортни терени. Панов подчерта, че проектът за водния цикъл е съобразен с подробния устройствен план за старото военно училище, подменени са ВиК-съоръженията, но по разработката не са били предвидени средства са подравняване на терените. Експлоатационните дружества вече са проектирали дейностите по полагането на инфраструктурата за енерго- и газоснабдяване.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.