На 25 май 2018 да почерпят

Раздадоха наградите “Аскеер 2018” За цялостен принос в развитието на театралното изкуство отличиха Васил Михайлов

Хазал от “Черната перла” не крие новата си любов Актрисата Ханде Ерчел твърди, че славата не я е променила

100-годишна сграда се срути в Аржентина и уби трима

Николас Мадуро се закле за втория си мандат като президент на Венецуела

Макрон и Путин се срещнаха в Константиновския дворец край Санкт Петербург

Връчват наградите “Аскеер” за постижения в театралното изкуство

Григор Димитров започва с мач срещу Виктор Троицки на “Ролан Гарос” Рафаел Надал среща Александър Долгополов на старта на турнира в Париж

Борисов на приема в Рим: Народите на България и Република Македония са още по-близки

Абитуриентите от училището на Теодосий Спасов се сбогуваха с концерт

Започнаха абитуриентските балове в Благоевград

“Свободна книжарница” на празника в Сливен

Доналд Тръмп: Въоръжените ни сили са в готовност, ако Ким Чен-ун предприеме “безразсъдни действия”

24 май в женския затвор в Сливен: Изложба за Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Двоен поклон пред гроба на Свети Кирил Премиерът Борисов и македонският му колега Зоран Заев заедно почетоха паметта и делото на светите братя Кирил и Методий в базиликата „Сан Клементе”

Повече озеленяване и по-малко строителство в новия градски център на Велико Търново

Снимка: Община Велико Търново

Повече зелени зони и по-малко строителство ще има в бъдещия нов градски център на Велико Търново. Това съобщи кметът Даниел Панов по време на заседание на Великотърновски общински съвет. Това предвижда новото техническо задание за частична промяна на подробния устройствен план за терена с площ от 180 декара. Плътността на застрояване в градската зона, която ще бъде оформена на мястото на старото военно училище, бе намалена до 40%. Озеленяването към всеки имот ще бъде между 40% и 60%. Около 9 декара ще са терените, отредени за спорт.

Заданието бе прието от Великотърновски общински съвет, като предстоят реалните процедури по промяна на подробния устройствен план. Даниел Панов обясни, че измененията отговарят на съвременните градоустройствени тенденции и са изготвени след проведените през последните няколко години обществени обсъждания. Техническото задание отговаря и на представените в публичното пространство седем концепции, дело на екипи от архитекти от Велико Търново.

„Приемането на техническото задание е много важна процедурна стъпка за реализацията на новия градски център. След измененията на подробния устройствен план ще обявим конкурс за идейно проектиране. Предложенията ще бъдат пуснати на обществено обсъждане, преди да изберем най-добрата концепция за бъдещия изглед на ларгото на Велико Търново. За стартиране на строителните дейности има осигурено финансиране в размер на 10 милиона лева от оперативна програма „Региони в растеж” и свързаните с нея финансови механизми”, коментира Даниел Панов.

Кметът на Велико Търново припомни и част от предложените идеи как трябва да изглежда новият център – да има пешеходно ларго, мултифункционална зала за конгреси, концерти, изложения, нови музеи, библиотека, зелени зони и спортни терени. Панов подчерта, че проектът за водния цикъл е съобразен с подробния устройствен план за старото военно училище, подменени са ВиК-съоръженията, но по разработката не са били предвидени средства са подравняване на терените. Експлоатационните дружества вече са проектирали дейностите по полагането на инфраструктурата за енерго- и газоснабдяване.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.