Повече от 150 затворници избягаха от филипински затвор след нападение на ислямисти

Повече от 150 затворници избягаха от филипински затвор, а един пазач беше убит след нападение, което се предполага да е извършено от група ислямисти в нощта на сряда, съобщава AFP.

Разкъсваният от спорове филипински юг и преди е претърпявал прониквания в затвори от ислямистки сепаратисти и екстремистки групи, които отскоро са верни на Ислямска държава.

Двучасовата престрелка започнала след като повече от 100 въоръжени мъже, които се смята, че са били предвождани от местен ислямистки командир, атакували затвора в Кидапаван около 1 ч. след полунощ.

"Това се случи, защото те искат да спасят другарите си, които са арестувани. Всичко беше спасителна операция", каза надзирателя Питър Джон Бонгат пред местната телевизия ABS-CBN .

Според Бонгат нападателите са отцепническа група от Ислямския освободителен фронт Моро (MILF) - най-голямата ислямска бунтовническа организация, която участва в мирни преговори с правителството на страната.

Най-малко 158 затворници са избягали, въпреки че не е ясно колко от тях са свързани с нападателите и колко са се възползвали от настъпилия хаос.

"Затворниците се възползваха от възможността... те струпаха леглата си, за да избягат", казва Бонгат. По думите му в затвора, където присъдите си излежават 1511 души, има недостиг на надзиратели, а самата сграда е разпадащо се бивше училище в гориста и изолирана местност.

Кидапаван е дом на много ислямистки групировки, престъпни групи и комунистически бунтовници.

"В затвора има много хора, които са членове на различни организации и групировки", казва Бонгат.

Полицията преследва нападателите и избягалите затворници. Докладвано е, че шестима души са загинали.

Говорителят на MILF Вон Ал-Хак каза пред AFP, че групировката не знае кои са били нападателите, но се опитва да получи повече информация от членовете си. MILF има около 10 000 въоръжени последователи, но те спазват временно примирие като част от мирните преговори.

Докато MILF прокламира за мир, съществуват много отцепнически групи, които са решени да продължат с борбата и са обявили подкрепата си към Ислямска държава.

Групировката "Мауте", която е една от най-опасните екстремистки организации, миналата година освободи 23 затворници от затвор в съседен град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка