Промените в климата – важен акцент в работата на Българското председателство

Декларация срещу зеления рекет пусна Асоциацията на организациите на българските работодатели

Министър Ангелкова: Гръцките туристи в България надхвърлиха 1 млн.

Тереза Мей създаде нов пост в британския кабинет

Първа лига с оборот от 41 млн. евро

Метеорит падна близо до Детройт (ВИДЕО)

Три министерства и Столична община решават проблемите на Витоша Тръгват към частично изменение на действащия План за управление

ГЕРБ поиска да бъде разсекретен докладът на ДАНС и Прокуратурата за работата на БАЦИС

„Етър“ търси втори нападател

Северна и Южна Корея ще участват в церемонията по откриването на олимпийските игри под общ флаг

Николина Ангелкова откри българския щанд на изложението FITUR в Мадрид

Арестуваха пласьори, продали дрога на ученик в Лом Помощничката на дилъра ползвала за тайник сутиена си

Двете сестри от Свищов били „лекувани“ от майка си с билки 65-годишната Пенка Стефанова вземала лековете от знахар от Сливен

Глобиха фирма, горила гуми и боклуци в Монтана

Иван Таков: Приемаме мерки срещу мръсния въздух, а в Бюджет 2018 няма заложен 1 лев за изпълнението им

Повече пари за образование, екология и пътища в бюджета на Шумен

Шумен ще разполага с бюджет от 70 832 030 лв. през настоящата година, такава е проекторамката. Най-много средства са заделени за образование, екология и пътна инфраструктура. За реализиране на приоритети в тези области ще се положат усилия за осигуряване и на европейско финансиране, съобщават от кметството.

Приходите с държавен характер са 34,837 млн.лв. Очакваните местни са в размер на близо 36 млн.лв. В резултат на предприетите мерки от страна на общинската администрация за увеличаване събираемостта на местните налози се предвиждат по-високи приходи от данъци с 2% спрямо плана за м.г. Увеличени са и средствата за ползване на временен безлихвен заем между бюджетни сметки и сметките за средства от Европейския съюз с 500 000 лв. Този ресурс е нужен за мостово финансиране на проекти по оперативни програми.

В разходната част на бюджета средствата, предвидени за прилагане на стандартите в делегираните държавни дейности, са в размер на 33 019 606 лв. Най-голямо спрямо 2016 г. е увеличението за издръжката на дейностите за образование – с 10,3%, за култура – с 13,45% и за пръв път от много години насам е увеличен с 9,1% стандартът на разходите за персонала в общинската администрация.

Разходите за местни дейности са в размер на 33 478 723 лв. Предвижда се увеличение от 11 231 023 лв., като ръстът в сравнение с първоначално планираното в предходния бюджет се дължи на предоставените от Министерския съвет средства за изграждане на многофункционална спортна зала.

С бюджета за 2017 г. са обезпечени плащания в размер на 1 999 177 лв. по главниците на общинския дълг. Намалени са разходите за лихви по дълга с 115 240 лв. след предоговорени по–ниски лихвени нива в края на м.г.

70 000 лв. са отделени за текущи ремонти по кметствата в населените места на общината.
Въпреки ограничения финансов ресурс с новия бюджет са осигурени реалните потребности за местните дейности. В проекта за бюджет е предвидено дофинансиране на държавни дейности с местни приходи в размер на 2 516 842 лв. за образование, култура и общинска администрация.
От местните приходи е направен разчет за капиталови разходи в размер на 11 627 386 лв., което е с близо 9,300 млн.лв. повече от миналата година.

Постигането на годишните цели и запазването на стабилното финансово състояние на община Шумен ще зависят в голяма степен от подобрената организация на дейността на общинската администрация, от укрепената финансова дисциплина и контрол и от повишаване събираемостта на местните данъци и такси, коментират финансисти. Предстои приемане на бюджета на сесия идната седмицата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.