Маринела Нинева спечели с рекорд „Витоша моята планина 2019“

Пет признака, че сте срещнали някого от минал живот

ГЕРБ: В битката на Мая Манолова за София жертва са гражданите

Неутрализираха престъпна група за трафик на хора с цел трудова експлоатация

Тропическата буря „Имелда“ взе пет жертви в Тексас

Тръмп взел решение да не нанася незабавен военен удар срещу Иран

Паника в Карлскрон след убийството на български студент Извършителят все още е на свобода

Бърз влак от София за Свиленград престоя в гара Искър заради повреда в скоростомера на локомотива

Кифла или кроасан? Респект или уважение… Прости сме като кифли понякога

Ангел Джамбазки влиза в битката за София със заявка да премахне гетата

Километрични опашки на „Капитан Андреево“ към Турция

Да живеят печените чушки

Ренета Инджова: Скандалът с руска намеса и шпионаж у нас е постановка

Волубилис – сърцето на древен Рим в Мароко

Адвокат Марковски: При умишлено убийство не трябва да има съкратено съдебно следствие

Повече пари за образование, екология и пътища в бюджета на Шумен

Îáùèíà Øóìåí

Шумен ще разполага с бюджет от 70 832 030 лв. през настоящата година, такава е проекторамката. Най-много средства са заделени за образование, екология и пътна инфраструктура. За реализиране на приоритети в тези области ще се положат усилия за осигуряване и на европейско финансиране, съобщават от кметството.

Приходите с държавен характер са 34,837 млн.лв. Очакваните местни са в размер на близо 36 млн.лв. В резултат на предприетите мерки от страна на общинската администрация за увеличаване събираемостта на местните налози се предвиждат по-високи приходи от данъци с 2% спрямо плана за м.г. Увеличени са и средствата за ползване на временен безлихвен заем между бюджетни сметки и сметките за средства от Европейския съюз с 500 000 лв. Този ресурс е нужен за мостово финансиране на проекти по оперативни програми.

В разходната част на бюджета средствата, предвидени за прилагане на стандартите в делегираните държавни дейности, са в размер на 33 019 606 лв. Най-голямо спрямо 2016 г. е увеличението за издръжката на дейностите за образование – с 10,3%, за култура – с 13,45% и за пръв път от много години насам е увеличен с 9,1% стандартът на разходите за персонала в общинската администрация.

Разходите за местни дейности са в размер на 33 478 723 лв. Предвижда се увеличение от 11 231 023 лв., като ръстът в сравнение с първоначално планираното в предходния бюджет се дължи на предоставените от Министерския съвет средства за изграждане на многофункционална спортна зала.

С бюджета за 2017 г. са обезпечени плащания в размер на 1 999 177 лв. по главниците на общинския дълг. Намалени са разходите за лихви по дълга с 115 240 лв. след предоговорени по–ниски лихвени нива в края на м.г.

70 000 лв. са отделени за текущи ремонти по кметствата в населените места на общината.
Въпреки ограничения финансов ресурс с новия бюджет са осигурени реалните потребности за местните дейности. В проекта за бюджет е предвидено дофинансиране на държавни дейности с местни приходи в размер на 2 516 842 лв. за образование, култура и общинска администрация.
От местните приходи е направен разчет за капиталови разходи в размер на 11 627 386 лв., което е с близо 9,300 млн.лв. повече от миналата година.

Постигането на годишните цели и запазването на стабилното финансово състояние на община Шумен ще зависят в голяма степен от подобрената организация на дейността на общинската администрация, от укрепената финансова дисциплина и контрол и от повишаване събираемостта на местните данъци и такси, коментират финансисти. Предстои приемане на бюджета на сесия идната седмицата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.