Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Верижна катастрофа с 4 коли предизвика задръстване на път Е-79 край Симитли

Председателят на касата Жени Начева: Частните фондове и НЗОК с еднакви здравни услуги

Индия ще направи втори опит да изстреля космически апарат към Луната

Кметът на Разлог вдигна сватба на сина си (СНИМКИ)

Започна умъртвяването на 17 000 прасета от свинекомплекса в село Николово

Фалшив изумруд? Няма грешка с малахита

249 са кандидат-студентите за новия Факултет по медицина Първото класиране ще бъде обявено на 5 август

Форбс: Хакери са откраднали огромно количество данни от федералната служба за сигурност на Русия

Пендаровски: Комисията за историческите въпроси между Северна Македония и България е в задънена улица

Повишаваме финансовата грамотност на обществото чрез нови програми

„Считам, че бизнесът, финасовите експерти и регулаторът на сектора сме длъжници на обществото. Ще работим в посока да развиваме финансовата грамотност на българите.

Стартирали сме разговори с водещи български университети, за да повишим финансовата грамотност на студентите. Освен това планираме такъв тип програми да са достъпни за всички желаещи да се образоват“. Това заяви Карина Караиванова, председател на Комисия за финансов надзор на дискусионен форум „Печели находчиво: нови хоризонти за личните спестявания“.

По думите й относно услугите на небанковия финансов сектор е нужно да се работи много по-активно и да се предостави необходимата информация на потребителите.

„От 23 години доброволното пенсионно осигуряване е в сила у нас, в този период има 910 млн. лв. активи на 600 000 хил. осигурени, а в това число 273 000 хил. от тях с лични вноски.

В бюджета на НОИ за 2017 г. 7,8 млрд. лв. са за фонд „Пенсии“, от тях 3,7 млрд. лв. са приходи от осигурителни вноски и 4,1 млрд. лв. са от бюджета.“ Това коментира Владислав Русев, прокурист на „Алианц България“ АД, които представи възможността за доброволното пенсионното осигуряване в страната.

По думите му необходимата осигурителна вноска от заплатата на работник трябва да е 32%, за да има той релевантна пенсия, при заложените сегашни около 18%.

Доброволното пенсионно осигуряване не е инвестиционен продукт, уточни той, но има предимства като данъчно облекчение в размерите на 10%.

Относно доходността Русев уточни, че тя е над доходността по банкови депозити и под тази на инвестиционните фондове. Например 100 лв. днес ще бъдат 432 лв. след 30 г. при 5% годишна доходност.

Мерки срещу „фалшивите брокери“

„Следващата седмица ще обсъдим законовите промени за въвеждане на фигурата „таен клиент“ за инвестициионни дружества, които работят без лиценз“, уточни шефът на КФН Карина Караиванова.

Относно нелицензираните инвестиционни посредници Комисията за финансов надзор (КФН) е предприела мерки и е публикувала списъка на всички фалшиви брокери, които по последна информация в страната са 52. При необходимост комисията ще извършва проверки или ще сезира прокуратурата за нередности.

Владимир Савов, зам.-председател на Комисията по финансов надзор обяви, че очакват в най-скоро време да открият кол-център на комисията, на който потребителите да могат да подават сигнали за нередности.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.