Повишават заплатите на учителите във Варна

Минималният размер на началните основни заплати на учителите във Варна ще бъде повишен. За това се договориха общината и синдикатите, които подписала нов двугодишен Колективен трудов договор в сферата на образованието.

Според него началното възнаграждение на директор в училище или забавачка ще е 825 лв., заместниците ще вземат базово 770 лв., главните учители и възпитатели - 726 лв., старшите - 688 лв., а редовите преподаватели - 660 лв.

Непедагогическият персонал ще се разписва срещу минимум 110-125% от минималната работна заплата. А средната за варненските учители е много по-висока спрямо повечето общини в страната, поясни Лилия Христова, шеф на общинската дирекция по образование. Тя посочи, че в училищата с по-високи делегирани бюджети с допълнителните бонуси преподавателите реално ще получават по 1000 лв. месечно.

"Благодаря на всички за усилията за надграждане на придобивките за хората, заети в образованието. Над 30 млн. лв. са инвестициите, които сме предвидили в образователна инфраструктура само през тази година, а около 150 млн. е бюджетът за образование. Това доказва нашия основен ангажимент за развитие на сектора", заяви кметът Иван Портних, след като подписа КТД заедно с представители на четири синдикални и съсловни организации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони