Военен хеликоптер „Кугър” прекъсна електропровод край град Стамболийски

Последният издирван нацист не арестуван в Ню Йорк

Втори фалит на застраховател очаква опозицията Спецслужбите съобщили на премиера Бойко Борисов, че има сериозен проблем в сектора

Кремъл отрича твърденията на „Майкрософт“ за руски предизборни кибератаки в САЩ

91 000 учители излизат на протест Искат да запазят авторитета на професията

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 август 2018

Доминик Рааб: През октомври ще бъде възможно сключване на договор с ЕС за Брекзит

До $150 000 награда за заловен престъпник дава Москва

По-ниски данъци за празни жилища Предлагат стимули за собствениците да ги дават под наем

Разширяват пакета на НЗОК Новите дейности ще се гарантират от НРД за 2019 г.

Владимир Савов поема временно поста на Ралица Агайн в КФН

Планирайте море до 12 септември Есенен полъх от следващата седмица, температурите падат с 10 градуса

Financial Times с нов проект в България

Пропука се най-дебелият лед в Арктика

САЩ замрази руски активи за стотици милиони долари

Повишават заплатите на учителите във Варна

Снимка: Община Варна

Минималният размер на началните основни заплати на учителите във Варна ще бъде повишен. За това се договориха общината и синдикатите, които подписала нов двугодишен Колективен трудов договор в сферата на образованието.

Според него началното възнаграждение на директор в училище или забавачка ще е 825 лв., заместниците ще вземат базово 770 лв., главните учители и възпитатели – 726 лв., старшите – 688 лв., а редовите преподаватели – 660 лв.

Непедагогическият персонал ще се разписва срещу минимум 110-125% от минималната работна заплата. А средната за варненските учители е много по-висока спрямо повечето общини в страната, поясни Лилия Христова, шеф на общинската дирекция по образование. Тя посочи, че в училищата с по-високи делегирани бюджети с допълнителните бонуси преподавателите реално ще получават по 1000 лв. месечно.

„Благодаря на всички за усилията за надграждане на придобивките за хората, заети в образованието. Над 30 млн. лв. са инвестициите, които сме предвидили в образователна инфраструктура само през тази година, а около 150 млн. е бюджетът за образование. Това доказва нашия основен ангажимент за развитие на сектора“, заяви кметът Иван Портних, след като подписа КТД заедно с представители на четири синдикални и съсловни организации.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „началното възнаграждение на директор в училище или забавачка ще е 825 лв.“ Това са 420 евро. 10 пъти по-малко от заплатите в Западна Европа.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.