Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

Снимка: Архив

На 71 са скочили заявленията за достъп до обществена информация в Община Търговище през миналата година, докато през предходната са била 53. Това показва отчетът на администрацията.

Най-активни отново са били гражданите, които са направили 61 запитвания по закона. Почти 2/3 от исканията за достъп са от един гражданин. Неправителственият сектор се е отчел със 7 питания, а 3 са били от фирми.

От Общината уточняват, че няма отказан достъп до информация и всички питания са били обработени в срок. Частичен достъп е даден до 3, а по останалите искания е бил пълен.

Най-голям интерес е имало към договори, сключени от администрацията през годините. Имало е питания за преписки и заповеди. 16 искания е имало за предоставяне на официална информация като протоколи от сесии. Гражданите са се интересували от упражняването на права, вземането на решения и отчетността.

От Общината допълват, че годишният отчет за достъп до обществена информация е публикуван на сайта й.

Ръководството й изказва благодарност на питащите, защото така се подпомагала работата на администрацията и се заостряли въпроси от публичен интерес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони