Повторни избори за кмет на Истанбул

Снимка: Hurriet Daily, архив

В Истанбул днес ще се проведат повторните кметски избори, след като резултатът от вота на 31 март беше касиран, предава БНР. Право на глас имат малко над 10 560 000 турски граждани. Основните претенденти за поста са кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу и бившият премиер на Турция Бинали Йълдъръм, издигнат от Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган.

Гражданите на Истанбул могат да избират между общо 21 кандидати - 4, издигнати от партии (малката националистическа формация „Ватан“, опозиционната Народнорепубликанска партия, управляващата Партия на справедливостта и развитието и малката проислямска Партията на щастието), и 17 независими.

Основните претенденти за поста градоначалник са двама. Като последните проучвания дават преднина на Екрем Имамоглу пред Бинали Йълдъръм.

Бизнесменът и кмет в предишния мандат на истанбулския квартал „Бейликдюзю“ Екрем Имамоглу бе издигнат от основната опозиционна Народнорепубликанска партия и подкрепен от „Добрата партия“ с лидер Мерал Акшенер и прокюрдската Демократична партия на народите. След решението за повтаряне на вота в мегаполиса, няколко кандидати от малки леви формации се отказаха от участие в негова полза. На 19 юни малката десноцентристка Партия на верния път също декларира подкрепа за него.

Бившият министър на транспорта, премиер и председател на Меджлиса Бинали Йълдъръм беше издигнат от Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган и подкрепен от Партията на националистическото действие.

До повторния вот се стигна след като на 6 май Висшата избирателна комисия на Турция отмени резултата от кметските изборите от 31 март по жалба на Партията на справедливостта и развитието. По-рано Екрем Имамоглу получи мандата за кмет, но до решението на висшия избирателен орган той беше в ръцете му 18 дни.

Множество избиратели се върнаха в Истанбул, за да гласуват. Туристическите фирми и хотелите по-рано позволиха промяна на датите на резервации за почивки и пътувания. Някои курортни общини, контролирани от опозицията, затвориха плажовете си днес, за да насърчат избирателите да се върнат за вота. Вчера автобусни фирми добавиха още коли, за да поемат увеличения пътникопоток, а „Турските авиолинии“ пуснаха 24 допълнителни полета - 17 вчера и 7 днес.

Предизборната кампания протече без сериозни инциденти, с изключение на няколко отделни провокации срещу предизборни щандове или мероприятия на опозицията.

Преди изборите Висшият избирателен съвет отстрани от длъжност 13 председатели на общински избирателни комисии заради нередности. Съветът осъвремени и избирателните списъци, като премахна от тях 68 017 души - мнозинството от тях починали (21 157 души) или постъпили на военна служба (33 775 души), както и поставени под запрещение и възбрана да гласуват. Тъй като се повтарят изборите от 31 март, лицата, навършили 18 години в периода между 31 март и 23 юни, няма да могат да гласуват.

Делегация от 14 души от Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа, разделена на 6 екипа, ще наблюдава местния вот в мегаполиса

Коментари

Задължително поле