Подвижна урна ще имат шуменци

Избирателна секция с подвижна урна ще има в община Шумен на предстоящите избори за президент. На вотовете през последните 5 г. това не се е случвало, нямало е желаещи.

Кметът на Шумен Любомир Христов е издал заповед за формиране на подвижната секция. Право да гласуват в нея имат граждани с трайни увреждания, които не им позволяват да напуснат дома си и да упражнят правото на глас.

В общината са постъпили 10 заявления от хора с такива потребности, което е минимума за създаване на секцията. В избирателния ден подвижната секция ще обиколи заявителите по адреси, но членове от техните домакинствата няма да имат право да гласуват в подвижната кутия.

За пръв път в Шумен ще се проведе и електронно гласуване за президент и за националния референдум. В сградите на училищата „Трайко Симеонов“ и „Васил Левски“ гражданите ще бъдат приканвани да изберат начина, по който ще упражнят правото си на глас. Според своето желание избирателите ще гласуват на новите апарати или по традиционния начин в „тъмната стаичка“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони