Подводницата "Слава" потегли към Белослав, където ще бъде превърната в музей

Последната българска подводница "Слава" потегли към пристана в Белослав, където ще бъде превърната в музей. Операцията по преместването на 76-метровата подводна лодка започна в петък сутринта с участието на над 80 военни и водолази от ВМС и няколко спомагателни съда.

Построената през 1959 г. в бившия СССР "Слава" бе в състава на ВМС от 1985 г. до ноември 2011 г., когато бе окончателно пенсионирана. Оттогава подводницата стоеше във Военноморската база. ВМС я дариха на община Варна, която имаше идея да я превърне в музей.

Поради финансови причини това не се случи, а през 2018 г. местният парламент гласува да предостави за 10 г. "Слава" на собственика на стъкларския завод в Белослав "Инхом", за да се сбъдне проекта. За реализацията му бе учредена фондация "Белославско стъкло". Подводницата ще бъде базирана на южния край на Белославското езеро до Музея на стъклото.

Предстои изчистването на корпуса й от ръждата и реставрацията й, помощ за която ще окаже Съюзът на подводничарите. През годините си на служба във ВМС "Слава" е участвала в учения и на Варшавския договор, и на НАТО. След преобразяването й в музей тя ще посреща туристи, решили да се потопят в магията на подводничарския живот.

Коментари

Задължително поле