16 лица с увреждания започват работа в община Свищов Заетостта от 1 юли е по проект „Правото на труд – право за достоен живот“

Улица пропадна в строителен изкоп

Драгомир Стойнев: Има близо 900 осъдени, които са на свобода, институциите са неспособни да ги арестуват

Цецка Цачева: Държавата трябва да е отговорна за охраната на затворниците, работещи на открити обекти

Цветан Цветанов: Когато става въпрос за националната сигурност, в парламента всички говорим на общ език

Кола удари сърне на Шуменското плато

Зам.-министър Николай Проданов за избягалия Борис Иванов: Вероятно се касае за грешна преценка на ръководството на затвора

Евакуираха лондонска метростанция заради заплаха за бомба

Северна и Южна Корея обсъждат срещи на семейства, разделени от средата на миналия век

Сотир Цацаров: Финансирането на тероризма не познава граници

Хиляди наблюдаваха зведното небе с телескопи от хълма Царевец в Търново

Спипаха непълнолетен крадец, откраднал пари от дома на съселянин Полицията разкри още една домова кражба, апашът бил рецидивист

Майстор сам си подпали работилницата

Ивайло Калфин: В момента границите на Европейския съюз трябва да са затворени

Осъдиха на три години и половина затвор Ливиу Драгня

Подводничари пишат до Бойко Борисов за “Слава”

Снимка: Архив

След като България стана единадесетата страна в света без действащи подводници, нека поне да съхраним славната история на подводното плаване и да се направи музей на последната “Слава”. За това настоява в писмо до премиера Бойко Борисов, до министъра на отбраната Николай Ненчев и на културата Вежди Рашидов Съюзът на подводничарите в България.

От там бият тревога след публикации на морската общност, че нямало пари за превръщането на последната подводница в музей, а и за това, че никой не е търсил мнението на хората, свързали живота си с подводното плаване.

Настояваме общината,която е собственик на “Слава” да инициира проект за публично частно партньорство, за даване на концесия или създаване на акционерно дружество, но да се намерят средства и варианти за осъществяване на идеята, обяви на нарочна пресконференция председателят на Съюза на подводничарите кап. I ранг Станко Станков.

В Черна гора две подводници са превърнати в музей атракция чрез отдаването им на концесия и входът за посещения струвал 5 евро. Според Организационния комитет за превръщане на “Слава” в музей вариантът за поставянето й в зоната за посещения на Морска гара не е подходящ, защото на сушата тя е 13 м и ще стърчи над нея. Подходящо място за подводната лодка-легенда е Втора буна, като част от нея може да бъде вкопана в сушата и ще прилича на подводница, спряла на брега. Възстановяването и позиционирането на “Слава”, която тежи 1000 тона без оборудването и се намира сега във военно-морската база, може да струва около 1.2 млн. лева.

Съдбата на подводница „Слава“ трябва да бъде решена от морската общност на Варна, заяви Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна. Общината е готова да съдейства за реализиране на решение, което обединява визиите на всички заинтересовани страни за бъдещето на подводницата. Това ще отвори възможности за провеждане на конкурси и за търсене на начини за финансиране. Зам.-кметът вече е провел две срещи с представители на Българската морска камара, на ВМС, Военноморския музей, Морска администрация. Предстои такава да бъде проведена и след 15.11. Очакват се становища на всички, които които през годините са свързали своята лична и професионална съдба с морето и се вълнуват от темата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.