МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световният бронзов медалист Антъни Иванов избра плувния басейн в Благоевград за подготовка за шампионата в Гърция

Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Прокуратурата предаде на съд Кирил Принца

Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Дронове могат да заместят пчелите

Подводничари пишат до Бойко Борисов за “Слава”

Снимка: Архив

След като България стана единадесетата страна в света без действащи подводници, нека поне да съхраним славната история на подводното плаване и да се направи музей на последната “Слава”. За това настоява в писмо до премиера Бойко Борисов, до министъра на отбраната Николай Ненчев и на културата Вежди Рашидов Съюзът на подводничарите в България.

От там бият тревога след публикации на морската общност, че нямало пари за превръщането на последната подводница в музей, а и за това, че никой не е търсил мнението на хората, свързали живота си с подводното плаване.

Настояваме общината,която е собственик на “Слава” да инициира проект за публично частно партньорство, за даване на концесия или създаване на акционерно дружество, но да се намерят средства и варианти за осъществяване на идеята, обяви на нарочна пресконференция председателят на Съюза на подводничарите кап. I ранг Станко Станков.

В Черна гора две подводници са превърнати в музей атракция чрез отдаването им на концесия и входът за посещения струвал 5 евро. Според Организационния комитет за превръщане на “Слава” в музей вариантът за поставянето й в зоната за посещения на Морска гара не е подходящ, защото на сушата тя е 13 м и ще стърчи над нея. Подходящо място за подводната лодка-легенда е Втора буна, като част от нея може да бъде вкопана в сушата и ще прилича на подводница, спряла на брега. Възстановяването и позиционирането на “Слава”, която тежи 1000 тона без оборудването и се намира сега във военно-морската база, може да струва около 1.2 млн. лева.

Съдбата на подводница „Слава“ трябва да бъде решена от морската общност на Варна, заяви Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна. Общината е готова да съдейства за реализиране на решение, което обединява визиите на всички заинтересовани страни за бъдещето на подводницата. Това ще отвори възможности за провеждане на конкурси и за търсене на начини за финансиране. Зам.-кметът вече е провел две срещи с представители на Българската морска камара, на ВМС, Военноморския музей, Морска администрация. Предстои такава да бъде проведена и след 15.11. Очакват се становища на всички, които които през годините са свързали своята лична и професионална съдба с морето и се вълнуват от темата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете