Подготвят втори международен фестивал на историческите реконструкции “Ежедневието на средновековен Търновград “

Международният фестивал на историческите реконструкции  „Ежедневието на средновековен Търновград” ще се проведе за втора поредна година сред каменните стени на крепостта Царевец във Велико Търново. Проявата е насрочена от 30 юни до 2 юли. Атрактивното международно събитие се организира от Община Велико Търново,  Регионален исторически музей - Велико Търново и Сдружение „Търновци“ - Велико Търново.

Фестивалът представя чрез исторически реконструкции бита, кухнята, занаятите, изкуствата и воинските умения на България, Византия и Европа през средните векове. Второто  му издание е  под надслов  „Възходът на Калоян”  с фокус - управлението на един от най-забележителните владетели на Второто българско царство-цар Калоян (1197-1207 г.). През 2017 г. се навършват 820 години от възкачването му на престола и 810 години от смъртта му край Солун.

Калоян е блестящ политик и дипломат, чиито политически ходове довеждат през 1204 г. до сключване на уния между България и Римската църква. Пратеникът на папата, кардинал Лъв, провъзгласява Калоян за крал на българи и власи, а архиепископ Василий - за примас на Българската църква.

В писмата си до папа Инокентий III Калоян държи да се подписва като император, а първосвещеникът му е наричан Патриарх на Българската църква.

Дипломатът е и воин, доказал се в битките при  Одесос,  Адрианопол,  Димотика и Солун по време на войните срещу Византия и Латинската империя.

Повече от 100 реконструктори от страната и чужбина ще се включат в пресъздаването на духа и атмосферата на средните векове. Типичният за епохата бит  ще бъде показан във възстановки на лагери по източен и западен образец, оборудвани със съответните за периода вещи.

Умелите ръце на реконструкторите ще възродят забравени занаяти като калиграфия, иконопис, свещолеене, сечене на монети, производство на хартия, обработка на кожи, грънчарство, производство на инструменти, бижута и оръжия.

Кулинари ще демонстрират уменията си с възродени рецепти от кралските трапези на Византия, Ориента и Европа.

Изработените по старинни образци брони ще защитят смели мъже в ръкопашни битки и единоборства в пресъздадените епизоди от знаменитата битка на цар Калоян при Одрин от 1205 г. и пленяването на латинския император Балдуин Втори.

Посетителите ще могат да научат стъпките на средновековен танц, да се насладят на вълшебната музика на майстори музиканти  и да отнесат със себе си ръчно изработен сувенир, фестивална монета и спомени от преоткритото българско Средновековие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони