Подготвят нови правила за фасадите и настилките в София

София остава на четвърто място по повишение на цените на апартаментите през първото тримесечие на 2018 г.

Климатиците ще имат определени места, няма да се виждат, да шумят и да капят

Обсъждат наредбите за градската среда и транспортните проучвания

Предстои през януари да проведем обсъждане с политическото ръководство, а след това да представим Наредбата за градската среда и Наредбата за транспортните проучвания на професионалните и гражданските организации. Това каза пред журналисти главният архитект на София Здравко Здравков след семинар за представянето на проектобюджета на Столична община за 2019 г.

„Наредбата за градската среда ще позволи да си подредим града. Пилотно започнахме с фасадните и цветовите решения, както и използваните материали по ул. „Граф Игнатиев“, „Цар Шишман“, „6-ти септември“ и „Солунска“, заяви той. „Веднага след завършване на ремонта да има задължителни изисквания за начина на оформяне на фасадите, не само като цветови решения, а и като използвани материали. Да има задължителни места за рекламите“, обясни главният архитект.

„Работим и по стандарти за настилките. Да се знае какви типове настилки ще има в града“, допълни той. „Като първи стандарт имаме желание да направим места за климатиците. Да се спазват три ясни условия-да не се виждат, да не шумят и да не капят“, обяви Здравко Здравков.

„За фасадите на сградите ще се запази стиловото единство. Няма да се допуснат елементи, които не са характерни за центъра на София. Цветовите решения най-вероятно ще бъдат съгласувани с Министерството на културата“, каза още главният архитект.

Коментари

Задължително поле