Подготвят Шести карвинг фестивал в Лясковско

корейска храна

Шести карвинг фестивал подготвят жителите на Община Лясковец. Традиционният есенен фестивал включва няколко типични за Лясковско празници. Кулинарните празници тази година ще са в селата Джулюница и Козаревец и са насрочени за 27 август и 10 септември.

Дните на кулинарното изкуство се наложиха трайно в календара на Община Лясковец и са резултат от успешно провеждащия се Карвинг-фестивал. Тогава Лясковец се превръща в пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство. Участници в него са домакини, майсторки-кулинарки, самодейки, деца и млади хора, които през годините показаха, че са истински пазители на традициите в родното си място.

Млади и стари ще се съберат отново в Джулюница за Девето издание на Националния фестивал „Пъстра трапеза”. Събитието ще е в централния парк в селото. Кулинарен празник ще има за пореден път и в Козаревец, където ще сготвят прословутата кокоша чорба, когато ще бъде избран майстора на най-вкусно приготвената местна гозба.

В Джулюница отново гости и участници ще станат свидетели на красивите български трапези, на песенни изпълнения, танци и разнообразие от етно-щандове. Празникът ще открият кметът на Община Лясковец Ивелина Гецова, председателят на читалище „Пробуждане-1896” Екатерина Москова и главният журиращ кулинарните творения – Мариета Недкова - представител от Националната Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите А.Р.И.З. За втора поредна година Виктория Димитрова пък ще демонстрира карвинг изкуство.

Тази година на 27 август, заедно с Националния фестивал „Пъстра трапеза на гости в село Джулюница”, ще протече и Празникът на лютеницата. Той също е част от Карвинг-фестивала и за шести път протичат и изявите, свързани с него – конкурсът „Най-вкусна домашна лютеница” и демонстративно приготвяне на традиционното ястие от миналогодишния победител в съревнованието. Своята рецепта и правото да свари пред всички лютеница се падна на председателя на пенсионерския лясковски съюз Калина Цацова.

Близо до тавата й, домакините от джулюнското читалище и пенсионерския клуб също ще предложат на гостите на фестивала домашна лютеница от джулюнски домати, ще къкри и тенджера с пилешка супа, ще бъдат изпържени и много мекици.

В специална шатра ще се събират бурканчетата с домашна лютеница, които ще участват в конкурс. Те ще бъдат оценявани от професионалното жури, което ще излъчи победител. Първенецът, избран от комисията ще има правото да свари публично своята лютеница в следващото издание на празника догодина.

Докато комисията дегустира ястията, на откритата сцена в парка на Джулюница, богата фолклорна програма ще поднесат самодейци от читалищата и пенсионерските клубове на общината ни и гости от еленското село Палици, а младият народен певец Петър Кирилов е поканен като гост-изпълнител на празника.

Коментари

Задължително поле