Подготвят IV издание на Варненския карнавал

Очакват над хиляда участници в най-пъстрия градски маскарад

За четвърта поредна година ще се проведе възроденият Варненски карнавал. Очакват се над хиляда участници от цялата страна и чужбина в пролетния "Празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия", който ще стартира на 28 април.

%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4Най-атрактивно е карнавалното шествие, което по традиция се провежда след обяд по главната улица, ларгото и до входа на Морската градина, водено от представителния духов оркестър на ВМС.

След това гостуващите кукерски групи изпълняват характерните ритуали от празничната маскарадна обредност и се хващат на общо хоро.

Победителите в 10 категории от конкурсната програма получават награди от община Варна, която е организатор и домакин на най-пъстрото събитие през пролетта, припомни Кристин Спасов, главен експерт "Празници и чествания". По време на карнавала има изложба - базар на майстори занаятчии от цяла България. До 17 април се приемат документите за участие.

Варненският карнавал е възникнал през 20-30-те години на XX век. Старите варненци са отбелязвали седмицата преди Сирни заговезни с маскарадни балове -последна фиеста преди великденските пости. Той е бил най-очакваното събитие и едно от най-големите пролетни увеселения.

В архивите има запазена покана за маскараден бал още от 14 февруари 1898г. Забравената градска традиция община Варна възроди на 22 февруари 2015 г. и организира първото издание на пролетния карнавал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони