В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Подготвя се програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София

Снимка: Столична община

Подготвя се програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София и утре на нарочна пресконференция Йорданка Фандъкова ще я представи. Това каза на пресконференция председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

„В нея ще има мерки, които досега не са предприемани и се надяваме да бъдем подкрепени от гражданите на София. Разбира се, ограничаването на автомобилния трафик, спиране от движение на коли без катализатори и т.н.“, допълни Герджиков.

Според него това са все неща, които със сигурност ще допринесат за подобряването на атмосферния въздух. По думите му тази програма ще бъде детайлно обсъдена и след това ще се разгледа в комисията на общинския съвет и вероятно след няколко месеца ще бъде приета.

„Осъзнаваме проблема с качеството на въздуха и не се крием от него. Осъзнаваме го не от тази година. През последните няколко години се взеха много мерки – и завода за отпадъци, и продължаването на метрото, и рязкото повишаване на качеството на новите превозни средства, и увеличаването на миенето на улиците. Това са конкретни мерки, които дават резултати. Самите изследвания го показват. Това не значи, че проблемът е решен“, заяви председателят на Столичния общински съвет.

Според последните измервания при допустимата за ФПЧ норма от 55 микрограма на кубичен метър (55 µg/m3) в „Дружба“ в 13 ч са отчетени близо 500 µg/m3 според националната автоматизирана система за контрол на качеството на атмосферния въздух. Това е превишение на нормата близо 10 пъти. В рамките на 24 часа в квартал „Дружба“ нормите са превишавани над 7 пъти при няколко измервания, които се правят на всеки час. Около 7 пъти по-прашен е бил въздухът и при измервателните станции в „Красно село“, „Павлово“ и „Младост“. В „Надежда“ станцията е отчела „едва” 4 пъти превишение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.