Подготовка на изборите започва кабинетът „Герджиков“

Определят представители на управлението в тристранката

Проект за решение за подготовката на предсрочните парламентарни избори на 26 март приема днес служебното правителство. Премиерът проф. Огнян Герджиков и министрите се събират на първото си заседание преди обед, за да разгледат и гласуват дневен ред от три точки. Освен провеждането на вота те ще определят членовете на кабинета, които ще го представляват пред социалните партньори (синдикати и работодатели) при заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Отделно ще бъдат направени промени в устройствения правилник на Министерския съвет.

Всички точки от дневния ред са внесени от служебния министър-председател.

“Ясно е, че служебното правителство има две много важни задачи - провеждането на честни и демократични парламентарни избори. Другият е подготовката за българското председателство на ЕС”, заяви вече Герджиков.

Според законите служебното правителство не може да променя Закона за държавния бюджет, както и данъчната политика. Не може и да изпраща български въоръжени сили извън страната или да разрешава пребиваването на чужди на българска територия, тъй като това е от компетентността на Народното събрание. Правителството, назначено от държавния глава, не може да сключва също така международни договори или да денонсира сключени договори, за които чл. 85 от конституцията изисква ратификация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика