На младини принц Филип искал да се жени за друга Кралица Елизабет Втора и съпругът й отпразнуваха 72 години от сватбата си

Северна Корея е провела „много важен тест“

Ангел Джамбазки: Вратата към Европа е през София

4,4 по Рихтер разлюля Албания Трусът е бил усетен и в Черна гора

Корнелия Нинова към студентите: Пожелавам ви да имате най-красивите, емоционални и ползотворни за вас студентски години

Разкриха извършителя на атаката във военна база във Флорида (СНИМКА) 21-годишният саудитец критикувал САЩ и цитирал Осама бин Ладен

Фандъкова: Призоваваме гражданите, които се отопляват на дърва и въглища и имат възможност, да използват друг начин на отопление

Карадайъ: След 30 г. демокрация още има проблеми с изучаване на турския

За „Мис България” и българската неугодия

Проф. Огнян Герджиков: „Няма такава държава” намеква отричане на държавността

Затварят пътя към Бургас, изправят ТИР

Борис Бонев за данъка за колите в София: Принципът „замърсителят плаща“ се прилага от почти всички държави в Европа

По случай 5О-ата си годишнина „Главболгарстрой“ отвори представителен офис в Брюксел­­­

Цензор забрани собствените си книги Димо Казасов състави “Списък на вредна литература”

Гръцките мобилни оператори увеличават data, цените падат

Подемът в БСП като футболното лято от 1994 г.

Имаме нова политическа ситуация след втория тур на президентските избори, това е добре известно на всички. Добре известно е и подобряването, поне засега, на кондиционното състояние на БСП. Какво обаче стои зад заявеното от лидера на социалистите Корнелия Нинова – мащабна сбирка на Националния съвет, на който ще присъстват над 500 души, конгрес на партията през януари, курс към обновление – в търсене на формулата „модерна лява партия“.

Разбира се, възходящата позиция, в която се намира социалистическата партия, тепърва предстои да се подложи на социологическа проверка – а това по-рано от януари не би било редно да се прави. Обективният анализ навежда на тезата, че резултатът на избрания за президент Румен Радев е мажоритарен резултат, минаващ през персонификация на идеологията, изграждане на харизма, дори ако искате – приватизация на носталгията. Всичко това позволи да се навлезе в позабравени електорални генерационни полета за левицата. Обратното, Цачева и съпътстващата я кампания успя сякаш да партизира личната харизма, да я постави в тесни рамки. Струва ми се, това бяха и първите избори, в които ГЕРБ не успяха да наложат своя кандидат, да водят дискурса или поне да го рамкират. Коректно е да твърдим, че това са и първите избори, в които БСП направиха минималното да ги загубят, но и оптималното да ги спечелят.

Лидерските фази на Нинова – конюнктурен шанс или последователно утвърждаване?

Етап 1 – своеобразният подем на БСП започна със силни заявки на новоизбраното ръководство още през пролетта на 2016 г. С организирането на вътрешнопартийния референдум се демонстрира отваряне към партийните низини, които да произведат решение отдолу. Това беше заигравка. Резултатът – референдумът беше използван като коз в преговорите с останалите по-малки сили – предварително рамкиране на условията. Изборът се наложи от горе и въпреки партийните настроения. Кандидатурата на Радев беше приземена, а не издигната. Обединение на лявото беше провалено, но този предварителен мач консолидира самата БСП. Факт е, че за БСП се заговори отново, а ГЕРБ беше едва на етап какъв да е характерът на кандидатурата. Всичко това го изброявам не за да омаловажавам постигнатото от новото ръководство на БСП и от щаба на г-н Радев, а за да се опитаме да видим какво може да очакваме от втория етап – следизборния.

Етап 2 – тази фаза може да бъде определена като подем. За БСП това е „футболното лято от 1994 г.“ и Нинова няма намерение да изпусне шанса си да затвърди позиции и да бетонира курса, който смята да наложи.

Световното от 1994 г. масово се помни с елиминирането на четвъртфинала на настоящия световен шампион Германия, а не с последващите загуби от Италия и Швеция. Същото ще се пробва да направи и Нинова с мажоритарната победа на Радев, който има сериозни заслуги лека-полека да се партизира като следизборна ситуация.

Извън метафоричното – прогресивното в курса на Нинова не бива да бъде търсено само като връщане към лявото или търсене на формулата „модерна лява партия“, а и като курс към властта. Усилието се артикулира с демократичен наслов, но струва ми се ще има по-скоро бетониране, желаещите да се присъединят към този курс няма да са малко. При все предстои да видим и реализацията на заявката за отварянето към младите, с тази заявка успя да „отлежи“ една цяла генерация последните повече от две десетилетия.

Не на последно място конгресът на БСП ще бъде около средата на януари. Може би седмица преди встъпването в длъжност на Румен Радев. Целта е и Радев да бъде силно артикулиран още веднъж като успех изключително на БСП. Не са без значение и политическите знаци, които Радев ще даде.

Малките леви сили в шах

Преструктурирането на коалиционния формат „БСП – лява България“ е интересно за наблюдение, заявката е за намаляване на броя на формациите. Предстои да видим дали процесът на изваждане на едни маргинални формации ще бъде и процес по приобщаване на други такива маргинални формации, може и ренегати. Или е просто шах, в който другите леви сили да нямат ясни ходове

* Авторът е политолог в Изследователски център „Тренд“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Без значение кой ще бъде депутат или ще ръководи комунягите, те са част от проблема на българския народ, защото те са най-виновни за глада, бедността и мизерията, в която живее народа.

  2. Велемире, нещо бъркаш или не помниш.. Нямаше никакъв глад, никой не ровеше по кофите за боклук за парче хляб, никой не умираше от студ през зимата и всички работещи ходеха за по 14 дни на почивка на море или планина всяка година. Учениците ходеха също на лагери през ваканцията. Няма да споменавам колко заводи, мини и язовири се изградиха за 30-40 години, които още се „приватизират“.. Вече 25 сме в либерална демокрация и хората стават все по-бедни, умират от глад и студ и само магазини и молове се строят..а да и довършване на някои магистрали..

    1. казваш истината самата истина за тогава но тия с промитите мозъци откъде да зная за тогава

  3. Едва ли някого ще приобщават,приобщените не носят гласове,какви гласове навремето взеха СДС-та с тирета?

  4. Най – важно е да си свлим петолъчките от елхите, че ще ни глоби Митодито и Цветанов

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.