Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Подкрепата за Калфин и проф. Халачев нараства значително по време на кампанията, сочат данни от социологическо проучване

Кампанията на Калфин и проф. Халачев набира стремително скорост. Двамата получават все по-голяма подкрепа от гражданите, сочат данни от социологическо проучване, проведено от Института за модерна политика. Според социолозите предизборната надпревара става все по-оспорвана и с все по-непредвидим финал.

В анализа на специалисти се посочва следното:

Изборната надпревара става все по-оспорвана. За първи тур кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева и Манушев (26,6%) водят с около 5 % пред кандидатите на БСП Радев и Йотова (21,1%), като на този етап при втори тур между тях силите са изравнени. Във възходяща посока върви кампанията на Ивайло Калфин и проф. Халачев (8,6%), които към средата на кампанията почти се изравняват кандидатите на „Обединени патриоти“ Каракачанов и Нотев (9,7%).

Това показват данните от национално представително проучване на социологическия екип на Института за модерна политика, оповестено по-рано днес. Проучването е проведено в периода 15-22 октомври сред 997 пълнолетни жители с двустепенна гнездова извадка в 200 гнезда в страната, при максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%. Възложител и изпълнител на проучването е СЕ „Институт за модерна политика“ със собствени средства.
Делът на респондентите, които заявяват подкрепа за Татяна Дончева е 3,4 %, за Трайчо Трайков – 4,9%. Изследването е проведено преди официалното обявяване на подкрепата на ДПС за кандидатурата на Пламен Орешарски. Според социолозите при силна мобилизация на ДПС, той могъл достигне трето или четвърто място в първия тур.

Според проучването един от факторите, които влияят върху обществените нагласи спрямо управляващите, е отговорността за провала на българската кандидатура за ООН. Повече от половината е делът на респондентите, които оценяват ролята на правителството негативно и смятат, че то трябва да носи политическа отговорност. По-малко от една четвърт от анкетираните не споделят подобно критично мнение. 42,5 % смятат, че Кристалина Георгиева е попречила на успеха на кандидатурата на Ирина Бокова, докато едва 26,2 % са на противното мнение.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.