Гала се похвали с красивата си дъщеря

Срокът за подаване на заявления за помощ за отопление изтича на 31 октомври

Николай Банев остава в ареста

Слави Трифонов представя утре телевизията си 7/8 TV

Режисьорът Бойко Богданов за премиерата си в Бургас: В „Свекърва“ разпознаваме азбуката на националния си характер Най- много вицове има за тъщи и свекърви

Алек Болдуин си свали гащите в ефир, за да покаже колко е отслабнал (ВИДЕО)

Хванаха пиян шофьор на автобус, щял да кара ученици на екскурзия

Велосипедист е с опасност за живота, а пешеходец пострада след пътни инциденти в Пловдивско

Мъж преследва маршрутка, спря я и ограби пътничка

Строителна фирма е дарила 100 000 лева на „Демократична България“

Ердоган обвини Запада, че застава на страната на терористите

SDIndex 2019: Шофьорите на камиони и автобуси по-критични към уменията си зад волана от колегите си любители Агресията между шофьорите е изключително „заразна“, сочи проучването

Пускат 90 балона с цитати от Радичков по случай годишнината от неговото рождение

Премиерът Борисов за „Балкански поток“: Грандиозен проект, който е необратим

Младежи от 8 държави идват в Арбанаси на обмен по „Еразъм+“ Организатор от българска страна по проекта е Центърът за етнически диалог и толерантност "Амалипе"

Подкрепата за Калфин и проф. Халачев нараства значително по време на кампанията, сочат данни от социологическо проучване

Кампанията на Калфин и проф. Халачев набира стремително скорост. Двамата получават все по-голяма подкрепа от гражданите, сочат данни от социологическо проучване, проведено от Института за модерна политика. Според социолозите предизборната надпревара става все по-оспорвана и с все по-непредвидим финал.

В анализа на специалисти се посочва следното:

Изборната надпревара става все по-оспорвана. За първи тур кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева и Манушев (26,6%) водят с около 5 % пред кандидатите на БСП Радев и Йотова (21,1%), като на този етап при втори тур между тях силите са изравнени. Във възходяща посока върви кампанията на Ивайло Калфин и проф. Халачев (8,6%), които към средата на кампанията почти се изравняват кандидатите на „Обединени патриоти“ Каракачанов и Нотев (9,7%).

Това показват данните от национално представително проучване на социологическия екип на Института за модерна политика, оповестено по-рано днес. Проучването е проведено в периода 15-22 октомври сред 997 пълнолетни жители с двустепенна гнездова извадка в 200 гнезда в страната, при максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%. Възложител и изпълнител на проучването е СЕ „Институт за модерна политика“ със собствени средства.
Делът на респондентите, които заявяват подкрепа за Татяна Дончева е 3,4 %, за Трайчо Трайков – 4,9%. Изследването е проведено преди официалното обявяване на подкрепата на ДПС за кандидатурата на Пламен Орешарски. Според социолозите при силна мобилизация на ДПС, той могъл достигне трето или четвърто място в първия тур.

Според проучването един от факторите, които влияят върху обществените нагласи спрямо управляващите, е отговорността за провала на българската кандидатура за ООН. Повече от половината е делът на респондентите, които оценяват ролята на правителството негативно и смятат, че то трябва да носи политическа отговорност. По-малко от една четвърт от анкетираните не споделят подобно критично мнение. 42,5 % смятат, че Кристалина Георгиева е попречила на успеха на кандидатурата на Ирина Бокова, докато едва 26,2 % са на противното мнение.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.