Подозират Брендо за две убийства

Разстрелват Йорданка Запрянова ден, преди да свидетелства срещу него

Имал стари нарковръзки с Украйна

Баджанакът му се страхувал за живота си

Брендо отново ще се укрие, ако бъде екстрадиран от Украйна в България, са категорични антимафиоти, работили срещу кокаиновия бос от години. Те твърдят, че Евелин Банев е замесен не само в международен наркотрафик, но и в убийства. Бил е подозиран като поръчител, но участието му не могло да бъде доказано. Според тях, у нас има „чадър“ на подземния бос и само ако бъде изпратен в Италия или Румъния, където също има влезли в сила присъди, Брендо ще си получи заслуженото. Неслучайно след ареста му на 6 септември близо до Киев той поиска да излежава наказанията си в български затвор. Те са за наркотрафик и пране на пари, но не и за убийства.

Кокаиновият бос попада в кръга на заподозрените през май 2005 г., когато пред ресторант в София бе разстрелян 29-годишният Константин Дишлиев, който минаваше за финансовия мозък, перял пари на групировката СИК.

По това време в Испания бе заловена и група българи, уличени в трафик на наркотици. Бойко Борисов, тогава все още главен секретар на МВР, обвърза директно смъртта на Дишлиев с разбитата наркогрупа на Пиринеите. През фирмени сметки на Константин Дишлиев и офшорна компания в Кипър са превеждани пари на испанска наркоорганизация за картел във Венецуела, установяват разследващи часове след убийството. Тогава за първи път в публичното пространство се завъртя името на Евелин Банев, който е баджанак с Дишлиев – двамата са женени за две сестри. По-късно срещу Брендо, жена му и нейната сестра с години ще се води дело за това престъпление.

Куршумите застигат Дишлиев на ул. „11 август“ в София, докато той отключва джипа си, след като е вечерял с жена си в столичен ресторант. Три от тях попадат в главата на жертвата, още няколко – в тялото. Криминалисти още в началото научават, че няколко месеца по-рано Константин се скарва с баджанака си Брендо и започва да се страхува за живота си. Той споделя за причината за скандала и страховете си със своята майка Йорданка Запрянова, това по-късно ще струва живота й.

След като губи сина си, жената е напълно отчаяна, но отначало решава да не свидетелства срещу Банев. Смята се, че причина за разривът са няколко милиони, инвестирани по морето, за които започва разследване на тогавашната Агенцията за финансово разузнаване, която по-късно става част от ДАНС. Агентите са убедени, че фирмата на Дишлиев „Прайвит файнънс юнион”, в която Брендо се води шофьор, няма как да докаже не само инвестираните суми у нас, а и наличието на 4 млн. евро по своите фирмени банкови сметки в Испания, Италия, Австрия и Швейцария.

Разследващи не изключват мотивът за разстрела да е свързан или с големи суми, които Константин присвоил тайно, или със заплахата му към Брендо да проговори и да застраши наркоканалите.

Две години след смъртта на Дишлиев куршуми застигат и майка му Йорданка Запрянова. Тялото на 50-годишната жена е намерено в апартамент на ул. „Горски пътник“ в кв. Лозенец в София. На следващия ден Запрянова трябвало да се яви да даде показания срещу Брендо и се е смятало, че тогава ще направи пълни разкрития кой стои зад убийството на сина й. Въпреки че не е споделяла страховете си, на предходния разпит Запрянова се явили с частен телохранител. По същото време Брендо е зад решетките, но още тогава ченгетата казваха, че за него не  е било проблем да поръча и от килията отстраняването на свидетелката. Но  доказателства не са намерени.

Според познати на Брендо, той е изключително умен и хитър, никога не е носел в себе си мобилен телефон и е карал всички да си махат батериите, когато се срещат с него.

Парите от трафик на дрога Брендо вкарва в недвижими имоти чрез подставени лица. Смята се, че финансирал една от най-големите нелегална фабрика за цигари на Балканите, като поточната линия била монтирана на кораб, обикалящ из Средиземно море. Легендите говорят, че в трюмовете били произвеждани по 300 мастербокса цигари менте на ден, които тайно били разтоварвани из цяла Южна Европа. Годишната печалба само от тази контрабанда надхвърляла 150 млн. евро.

След като Брендо беше задържан близо до Киев, полицаи твърдят, че нашенецът от години е имал общ наркобизнес с украинци. Антимафиоти смятат, че зад заловения на 29 юли 2010 г. пратка от 1,2 тона кокаин в Украйна, стои именно Брендо. Пратката била придружавана от украинци, немец и двама българи – скандално известния оръжеен търговец Петър Синапов и сина му Кирил. Пратката от 1200 пакета по около 1 кг  била скрита в заварени тръби в доменни пещи, купени в Чили и натоварени на кораба „Сан Фамандо”. Синапов-старши беше осъден на 8 г. затвор, които излежа в затвор в Одеса.

Заради арестуван съгражданин на Банев

Свързваха го с 327-те кг кокаин в Студентски град

Името на Брендо се свърза с пратка кокаин, намерена в края на май 2020 г. в Студентски град. Задържани бяха двама души – Николай Петров, в чиято квартира бяха открити 327 кг. и инвалидът Манол Николов, който беше задържан в складова база в с. Горни Богров. И двамата не са криминалнопроявени и осъждани. Николов е от Тополовград – родното място на Брендо и това породи слухове, че двамата може да са свързани. Още повече, че Манол е приятел с братята на Георги Семерджиев-Жоро Шопа, сочен за дясна ръка на Евелин Банев. Върху част от пресовките с кокаин антимафиотите откриха знаци „асо спатия“, каквито са намерени и в тетрадка на Николов, изписана с неговия почерк.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право