Подписаха новите заплати на учителите в Монтана

Анекс за увеличение на заплатите на педагозите с различни квалификационни степени в средното образование подписа кметът на община Монтана Златко Живков.

Допълненията към вече сключения миналата година колективен трудов договор бяха подписани и от представителите на работодатели и синдикати. С анекса се регламентират на местно ниво приетите от държавата промени в заплащането на учителския труд.

С 25 лева повече месечно ще получават педагозите пета степен, с 30 лева преподавателите четвърта степен, с 35 лева –  трета, с 65  лева - втора и с 80 лева учителите с първа квалификационна степен. Така при едно училище като ІІ средно училище „Н. Вапцаров” в Монтана, в което учат  462 деца, преподават 42 учители и има 12 души помощен персонал, общото увеличение на заплатите на месец ще бъде с около 3 500 уточни директорът на училището Елка Илчева. Тя сложи своя подпис на анекса от името на Съюза на работодателите в образованието.

Въпреки неголемите суми, с които ще нараснат възнагражденията на педагозите, увеличението е предизвикателство за училищните бюджети, които се формират на база утвърдени държавни стандарти за издръжка на един ученик, коментира Илчева.

Другият нов момент в колективния трудов договор е броя на брутните заплати, полагащи се при пенсиониране. С анекса педагогическите  специалисти, работили последните 10 години преди пенсионирането си при един и същ работодател в сферата на средното образование, ще получат по 10,5 брутни заплати, а непедагогическите специалисти – по 8,5 брутни заплати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България