Въвеждат виртуални ПОС терминали за данъците

Корнелия Нинова: Рано или късно всеки, който краде, ще лежи в затвора

Дебатите по вота на недоверие през обектива на „Труд“

Митрополит Киприян призова: Отстоявайте вярата, оттеглете конвенцията В аулата на Софийския университет аплодираха владиката

Пуснаха квотите за калкан

Намериха тяло на жена на плаж в Бургас

Грипна епидемия и в Стара Загора, грипна ваканция от утре

Спасиха мъж, изгубил се на Витоша

Истанбулската конвенция сблъска протест и контрапротест пред НС (СНИМКИ)

Депутатите от БСП поискаха Борисов да дойде в НС за вота на недоверие

Рецидивисти по тютюна хванати пак с 440 килограма Марио и Георги се издали, рязко намалили пред патрулка

18 години затвор грозят трима българи в Турция за трафик на гюленисти

Синята зона в Пловдив поскъпва от 1 април Цената на паркирането става от 1.50 на 2 лв.

Съдят 19-годишен шофьор, убил велосипедист след употреба на дрога

Арестуваха 58-годишен мъж от Силистра, правил фалшиви документи

Подписаха новите заплати на учителите в Монтана

Анекс за увеличение на заплатите на педагозите с различни квалификационни степени в средното образование подписа кметът на община Монтана Златко Живков.

Допълненията към вече сключения миналата година колективен трудов договор бяха подписани и от представителите на работодатели и синдикати. С анекса се регламентират на местно ниво приетите от държавата промени в заплащането на учителския труд.

С 25 лева повече месечно ще получават педагозите пета степен, с 30 лева преподавателите четвърта степен, с 35 лева –  трета, с 65  лева – втора и с 80 лева учителите с първа квалификационна степен. Така при едно училище като ІІ средно училище „Н. Вапцаров” в Монтана, в което учат  462 деца, преподават 42 учители и има 12 души помощен персонал, общото увеличение на заплатите на месец ще бъде с около 3 500 уточни директорът на училището Елка Илчева. Тя сложи своя подпис на анекса от името на Съюза на работодателите в образованието.

Въпреки неголемите суми, с които ще нараснат възнагражденията на педагозите, увеличението е предизвикателство за училищните бюджети, които се формират на база утвърдени държавни стандарти за издръжка на един ученик, коментира Илчева.

Другият нов момент в колективния трудов договор е броя на брутните заплати, полагащи се при пенсиониране. С анекса педагогическите  специалисти, работили последните 10 години преди пенсионирането си при един и същ работодател в сферата на средното образование, ще получат по 10,5 брутни заплати, а непедагогическите специалисти – по 8,5 брутни заплати.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.