Подписваме исторически документ с Македония Премиерите на двете държави ще положат венци пред паметника на Гоце Делчев

Снимка: Архив

Историческият договор за добросъседство между България и Македония подписват утре в Скопие премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев. Преди това Борисов и Заев ще имат среща на четири очи.

Подписването на договора бе уточнено по време на срещата между Борисов и Заев в София на 20 юни. В сряда (на 26 юли), правителствата на България и Македония одобриха договора и дадоха мандат на Борисов и Заев да го подпишат.
В столицата на Македония Борисов ще бъде посрещнат с държавни и военни почести. В първия ден на официалното си посещение премиерът ни ще има срещи и с президента на Македония Георге Иванов, както и с председателя на парламента Талат Джафери. Четирима министри са включени в делегацията – Екатерина Захариева, Красимир Каракачанов, Теменужка Петкова и Ивайло Московски.

Очаква се по време на двудневното официално посещение в Скопие да бъде подписан първият меморандум в областта на енергетиката. България и Македония ще си сътрудничат в проучване на възможностите за нова директна връзка между газовите системи на двете страни.

Другият меморандум е за жп връзката между двете страни. Според документа жп линията София-Перник-Радомир-Деве баир-Крива паланка-Скопие трябва да бъде завършена до 2027 г.

През втория ден от официалното посещение Борисов и Заев ще поднесат венци пред паметника на Гоце Делчев в църквата “Свети Спас”.

 

Решение

ВМРО-ДПМНЕ се обяви против Договора за разбирателство

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.

Централният комитет на ВМРО-ДПМНЕ съобщи, че няма да подкрепи Договора за добросъседство с България. Партията има 51 депутати (от общо 120) в Македонския парламент.

От ЦК изложиха няколко основни причина за решението си. Първата е формулировката за т.нар. македонски език, а именно “съгласно конституцията”. Втората е искането на България за промяна на съдържанието на учебниците по история в Македония. Третата е настояването на България в Договора да се запише, че двете страни имат съвместна история. Четвъртата и най-съществена причина е , че с този договор Македония би се отказала от претенциите си, че в България съществува “македонско национално малцинство”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Парцала Борисов вечно продажник, национален предател, крадлива свиня, урод, който няма равен на себе си в българската история, но той не е българин, той е долен чифут.

  2. Боко Гяволето джитка самолето…а у лево, а у десно…за по – лесно…Буд Здоров…!!!

  3. Тая история я пишат у амбасадата на Козяк , она е у угода на на америчките геополитички интереси на балкане ,све е газ , тръби , кранчета и пари , много им дреме за народ ,история и добруване на народа.

  4. Обръщам се към платените юго-съветски п.е.д.е.растчета : One day Bulgaria will be united…….,

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.